Accessoires

Printer en printkop reinigen: Brother

Profielfoto Muriël16 mei 2021 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 3 juni 2024

Print jouw Brother printer niet meer goed? Bij een verminderde afdrukkwaliteit is een verstopte printkop een mogelijke oorzaak. Lees, voordat je overgaat tot de aanschaf van een nieuwe printer, eerst wat je zelf kunt doen om jouw Brother printer te repareren.

INHOUDSOPGAVE

Voordat je begint

Voordat je start met het reinigen van de printkop is het raadzaam om nog een aantal andere mogelijkheden te verkennen. Volg daarom eerst de volgende stappen.

 1. De meegeleverde software bij jouw Brother printer biedt je de mogelijkheid een rapport over de afdrukkwaliteit uit te draaien. Vaak vertelt dit rapport je wat er aan jouw Brother printer mankeert en hoe je deze problemen kunt oplossen. Als je niet over de juiste software beschikt, kun je op de website van Brother het juiste pakket downloaden.
 2. Heeft het herinstalleren van jouw Brother printer al overwogen? Ook hierbij kan de software van de fabrikant uitkomst bieden. Kijk ook eens naar ons artikel ‘Brother printer installeren’.
 3. Zie je nog geen verbetering? Controleer dan of de Brother cartridges nog voldoende inkt bevatten. Kijk dan ook meteen of er voor jouw Brother printer een schoonmaakcartridge beschikbaar is. Met deze speciale cartridges reinigt je jouw printer snel en gemakkelijk.
 4. Controleer of je nog aanspraak kunt maken op de garantie.
 5. Heeft dit allemaal niet gewerkt? Lees je dan eerst goed in.

De Brother printkop reinigen

Heb je alle stappen doorlopen en is de afdrukkwaliteit van jouw Brother printer nog steeds niet verbeterd? Dan is het tijd om de printkop van jouw Brother printer schoon te maken. Volg hiervoor de volgende stappen.

Brother printkop reinigen via het bedieningspaneel van de printer

 1. Druk op de ‘Inkt’-knop en daarna op ‘Printkop reinigen’. Via ‘Instellingen’ en ‘Onderhoud’ vind je deze optie ook.
 2. Reinig alle printkoppen (kleur en zwart) door voor de optie ‘Allemaal’, ‘Alle’ of ‘Alle inkt’ te kiezen (afhankelijk van het model van jouw Brother printer).
 3. Kies voor ‘Zeer sterk’ of ‘Sterkst’.
 4. Druk op ‘Start’. Jouw Brother printer start nu met het reinigen van de printkop. Zorg ervoor dat je de printer tijdens het reinigingsprogramma niet uitschakelt. Dit kan jouw printer beschadigen.

Brother printkop reinigen via de computer

 1. Zorg dat er voldoende printpapier in de printerlade zit.
 2. Open de meegeleverde Brother software op jouw computer. Op jouw Windows-computer ga je via ‘Start’ naar ‘Mijn Programma’s.’ Op jouw iMac ga je via de Finder naar ‘Apps’.
 3. Heb je geen softwarepakket op jouw computer geïnstalleerd? Ga dan naar de website van Brother, tik het typenummer van jouw printer in in de zoekbalk (het vergrootglas rechtsboven in jouw scherm) en download de juiste software. In stap 5c van de vorige paragraaf lees je hoe je het typenummer van jouw Brother printer kunt achterhalen.

Brother printkop handmatig reinigen

Hadden al deze stappen geen succes? Dan kun je ten slotte proberen om de printkop van jouw Brother printer handmatig te reinigen. Volg hiervoor de stappen in de paragraaf ‘Een interne printkop reinigen (in de printer)’ in ons artikel ‘De printkop van jouw inkjet printer reinigen’. 

Let op: de Brother printkop is zeer kwetsbaar en het handmatig reinigen ervan kan jouw printer beschadigen. Dit doe je dus pas als laatste redmiddel en is volledig op eigen risico.

Vond je dit artikel handig? Kijk dan ook eens bij onze andere artikelen. Heb je aanvullend advies nodig bij het schoonmaken van jouw Brother printer, neem contact op met onze klantenservice. We helpen je graag!

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk