• Home
  • Advies
  • 3 verschillen tussen een inkjetprinter en laserprinter
Printers

3 verschillen tussen een inkjetprinter en laserprinter

Profielfoto Muriël20 maart 2020 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 3 juni 2024

Wanneer je op zoek bent naar (nieuwe) printers, dan is het je waarschijnlijk wel opgevallen. Er wordt over verschillende soorten printers gepraat. De printer soorten die je het meest tegenkomt zijn laser- en inkjetprinters. Om een weloverwogen beslissing te kunnen maken welke printer het beste bij je past, is het van belang dat je weet wat het verschil is tussen laserprinters en inkjetprinters. Dat leggen we hier graag aan je uit.

INHOUDSOPGAVE

Het verschil tussen laserprinters en inkjetprinters

We bespreken de verschillen tussen laserprinters en inkjetprinters aan de hand van de afdruktechniek, de kosten van de printers en de prestaties van het afdrukken.

Afdruktechniek

Het eerste grote verschil zit hem in de afdruktechniek van de printer. Een inkjetprinter heeft een andere afdruktechniek dan een laserprinter. We leggen deze afdruktechnieken graag aan je uit.

Inkjetprinters

Bij inkjetprinters is het zo dat de printer afdrukken maakt door kleine hoeveelheden inkt die op het papier worden gespoten in een bepaald patroon. Met kleine elektrische schokjes wordt er gezorgd dat het inkt op de goede plek terecht komt. In inkjetprinters gaan dus inktcartridges met vloeibare inkt.

Laserprinters

Bij laserprinters wordt er weer een andere techniek gebruikt dan inkjetprinters. In een laserprinter gaan toners. Toners zijn eigenlijk cartridges met poeder inkt erin. Terwijl er bij inktcartridges, vloeibare inkt in zit. Bij een laserprinter wordt het document geprojecteerd op een elektrisch geladen rol, ook wel de drum genaamd. Op de verlichte delen van de drum wordt vervolgens het poeder over de drum verspreid waarbij het aan de verlichte delen blijft plakken. Deze drum wordt vervolgens over het papier gerold waarna het de poeder aan het papier blijft plakken.

Kosten printer

Ook niet een onbelangrijk onderdeel, de prijs van de soorten printers. Een laserprinter en inkjetprinter hebben niet dezelfde prijs. Een inkjetprinter is veelal goedkoper om aan te schaffen. Een goedkope inkjetprinter kost tussen de 40 en 50 euro. Tegenover de laserprinter waarbij de goedkoopste tussen de 70 en 90 euro kost. Ook gebruikt een inkjetprinter minder energie, doordat ze niet hoeven op te warmen, een laserprinter moet dit wel.

Ook qua printkosten zit er een verschil in. De prijs van papier verschilt niet, maar toners en cartridges verschillen wel in prijs. Cartridges zijn vaak duur en moeten regelmatig vervangen worden als u veel print. Toners gaan daarentegen langer mee dan inktcartridges, doordat de inkt niet op kan drogen. 

Afdrukken

Het laatste grote verschil zit in de afdrukprestaties van de printer. Zo maken inkjetprinters afdrukken in een betere resolutie en kleurweergave. Het grootste verschil zit dus in de afdruk prestaties bij een afbeelding of een foto. Tussen een laserprinter en inkjetprinter zie je bij een tekstdocument eigenlijk geen verschil. 

Bij een inkjetprinter kan het echter wel zo zijn dat het document een beetje nat kan voelen als het er net uit is. Dat komt doordat de inkt vloeibaar is. Dit is binnen enkele seconden opgedroogd en heeft ook geen invloed op de afdruk die je gemaakt hebt.

Laserprinters printen gemiddeld gezien 25 zwart-wit pagina’s per minuut. Dat is 1 pagina in nog geen 2,5 seconden. Daardoor zijn deze printers wel sneller dan een inkjetprinter in het maken van afdrukken. Deze soort printers is dus vooral geschikt bij het afdrukken van verslagen waar geen foto’s aan toegevoegd. Laserprinters staan dus veelal in kantoorruimtes.

Wat zijn de nadelen van een laserprinter tegenover een inkjetprinter?

Een laserprinter maakt gebruik van een toner om documenten af te drukken. Dit is een poederachtig materiaal wat door de printer op het papier wordt aangebracht. Eén van de voordelen hiervan is dat de toner niet snel uitdroogt, waardoor je jouw laserprinter geruime tijd kunt gebruiken zonder problemen te ervaren. 

Echter, zijn er ook nadelen verbonden aan laserprinters in vergelijking met inktjetprinters. Eén van de belangrijkste nadelen is de hogere aanschafprijs van een laserprinter. Als je van plan bent om voornamelijk foto’s af te drukken, dan is het wellicht verstandiger om voor een inktjetprinter te kiezen. Laserprinters hebben over het algemeen geen hoge resolutie, wat kan resulteren in minder scherpe fotoafdrukken. 

Desalniettemin kan het toch de moeite waard zijn om voor een laserprinter te kiezen, vooral als je veel zwart-witdocumenten afdrukt. De tonercartridges van de laserprinter hebben doorgaans een veel grotere capaciteit van de inktpatronen van de inkjetprinters.

Welke keuze maak je?

Een Inkjetprinter wordt dus voornamelijk thuis gebruikt. Omdat elk soort document hiermee mooi wordt afgedrukt. De cartridges zijn prijziger, maar hier merk je minder van wanneer je niet heel veel print.

Een Laserprinter wordt dus vooral op een klein of groot kantoor gebruikt. Door de afdruksnelheid en omdat hier minder vaak foto’s worden afgedrukt. Wanneer je geen foto’s afdrukt, zie je geen kwaliteitsverschil tussen een laser- en inkjetprinter.

Printer keuzehulp

Heb je hulp nodig bij het kiezen van een nieuwe printer? Wij hebben een handige keuzehulp, die je helpt bij het kiezen van de juiste printer. In slechts enkele stappen weet je welke printer het best aansluit bij jouw behoeften.

Heb je nog niet kunnen kiezen voor een inkjet- of laserprinter?

Bekijk dan ons hele assortiment printers en gebruik de filters voor het selecteren van jouw voorkeur.

Heb je nog vragen over de verschillende printers? Dan kun je onze overige adviespagina's bekijken of contact met ons opnemen. We helpen je graag verder met het vinden van de juiste printer voor jouw situatie.

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk