Cartridges en toners

4 tips om uitgedroogde cartridges te voorkomen

Profielfoto Bente9 september 2022 - door BenteLaatst gewijzigd op 15 februari 2024

Komt jouw afdruk vager uit jouw printer dan je verwacht had? Heb je het vermoeden dat de cartridges in jouw printer uitgedroogd zijn, omdat er bijvoorbeeld weinig of geen inkt op het papier komt? Dan kun je in sommige gevallen de uitgedroogde printercartridges nog herstellen. Lukt het herstellen nou niet? Dan hebben we ook tips om in de toekomst uitdroging van jouw cartridges te voorkomen.

INHOUDSOPGAVE

Uitgedroogde cartridge herstellen

Je hebt net een belangrijk document afgedrukt en komt erachter dat de afdruk vaag is. Dat is natuurlijk erg vervelend, maar wij kunnen je helpen.

Een uitgedroogde inktcartridge is in sommige gevallen nog te herstellen. Je kunt dan een diepte reiniging van de printkop uitvoeren. Dit zal de printkop van jouw printer grondiger reinigen dan met een normale reinigingsbeurt, maar dit programma kost wel nog meer inkt. Deze manier zou ervoor kunnen zorgen dat de printer cartridge na het schoonmaken en reinigen weer naar behoren functioneert.

Niet elke printer heeft de mogelijkheid om een diepte reiniging uit te voeren. Je kunt de handleiding raadplegen om erachter te komen of jouw printer beschikt over deze functie.

Lukt het herstellen van de uitgedroogde cartridge niet?

Werkt een diepte reiniging van jouw printkop niet bij het herstellen van de uitgedroogde cartridge? Dan kan het zijn dat jouw cartridge te veel is uitgedroogd om nog te kunnen herstellen. Om in de toekomst opgedroogde printer inktcartridges te voorkomen, raden we aan om de onderstaande tips te volgen.

Tips om uitdroging van cartridges te voorkomen

Het is natuurlijk vervelend om erachter te komen dat jouw cartridge uitgedroogd is. Nog vervelender is het om erachter te komen dat jouw cartridge niet meer te herstellen is. We beschrijven vier tips die jou kunnen helpen, zodat je in de toekomst geen last meer zult hebben van uitgedroogde inktpatronen.

1 - Plek van de printer

Wanneer jouw printer regelmatig blootgesteld wordt aan zonlicht, zullen de cartridges sneller uitdrogen. Bedenk goed waar je jouw printer plaatst. Het is namelijk verstandig om de printer op een plek te zetten waar altijd schaduw is. Je kunt de printer bijvoorbeeld opbergen in een kast of plaatsen op de gang.

2 - Voer een reinigingsbeurt uit

Een tweede tip is het reinigen van de printkop van jouw inkjetprinter wanneer deze verstopt raakt. Een reinigingsbeurt maakt de printkop weer schoon en het zorgt er ook voor dat de cartridges minder snel uitdrogen. Het reinigen van de printkop hoort bij het onderhoud van de printer, hiervoor kun je ook gebruik maken van producten als schoonmaakcartridges.

Wil je weten hoe je de printkop moet reinigen en wat schoonmaakcartridges zijn? Lees dan de blog ‘De printkop van jouw inkjetprinter reinigen’ voor meer informatie.

Het uitvoeren van een reinigingsbeurt kost veel inkt. We begrijpen dat je het liefst zo veel mogelijk inkt bespaart, daarom beschrijven we bij tip 3 een alternatieve methode.

3 - Wekelijks een afdruk maken

Je kunt ervoor kiezen om één keer per week een document of afbeelding te printen. Dit hoeft geen hele bladzijde te zijn, zolang je maar een afdruk maakt waarbij elke kleur cartridge gebruikt wordt. Verstopte inktpatronen kunnen het gevolg zijn, wanneer je jouw printer lang niet gebruikt.

Wekelijks een afdruk maken, lijkt wellicht zonde van de inkt, maar op deze manier kunnen de leidingen in jouw printer en de inktpatronen niet verstopt en uitgedroogd raken. Tevens is het maken van een wekelijkse afdruk voordeliger dan de printkop reinigen, om opgedroogde printer inktpatronen te voorkomen.

4 - Verbreek de stroomcyclus niet

Wanneer je de stekker van de printer uit het stopcontact haalt, worden de cartridges in jouw printer niet op hun basispositie teruggezet. Als de cartridges niet op hun basispositie staan, kunnen ze sneller uitdrogen. We raden het dan ook af om de stekker van de printer uit het stopcontact te halen, zodat je uitdroging van de cartridges kunt voorkomen.

Regelmatig last van uitgedroogde cartridges?

Heb je regelmatig last van uitgedroogde cartridges, omdat je bijvoorbeeld jouw printer lange tijd niet gebruikt? Dan is het wellicht een goed idee om te kijken naar het aanschaffen van een LED of laserprinter.

LED en laserprinters maken gebruik van toners. Toners bevatten poeder, in plaats van vloeibare inkt, en kunnen dus niet uitdrogen. Daarnaast kunnen de printkoppen ook niet uitdrogen en hoef je dus ook minder vaak een reiningsbeurt uit te voeren. De aanschaf van een LED of laserprinter is wel prijzig, maar er gaat dus ook minder inkt verloren.

Risicovolle tips voor het herstellen van uitgedroogde inktcartridges

Wellicht ben je online veel tips tegengekomen over het herstellen van uitgedroogde inktpatronen. ‘Het schoonmaken van verstopte HP cartridges’ is hier een goed voorbeeld van. De tips gaan veelal over het schoonmaken van printer cartridges. Wij raden het uitvoeren van deze tips af. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat de cartridges beschadigen, waardoor deze helemaal niet meer te gebruiken zijn. Het uitvoeren van andere tips dan op deze pagina benoemd zijn, is dan ook op eigen risico.

Zijn jouw cartridges uitgedroogd?

Bestel onze voordelige huismerk cartridges voor jouw printer.

Online keuzehulp

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste cartridges voor jouw printer? Wij hebben een handige keuzehulp, die je helpt bij het kiezen van de juiste cartridge. Met slecht enkele stappen weet je welke cartridge perfect bij jouw printer past.

We hopen uiteraard dat we antwoord hebben kunnen gegeven op al jouw vragen. Mocht dit nu niet het geval zijn, dan staat de klantenservice voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel