Accessoires

Wat is het gewicht van papier?

Profielfoto Muriël16 september 2021 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 1 juli 2024

Hoe zit dat nu met het gewicht van papier? Je leest vaak ‘80 grams papier’, ‘100 grams papier’ of ‘120 grams papier’, maar wat betekent het? Hoe kan één A4-velletje 80, 100 of 120 gram wegen? We spreken hier van het gramsgewicht van papier. Wat dit precies betekent en hoe kunt je het gewicht van papier berekenen, je leest het hier. En dat niet alleen, je kunt in dit artikel ook alles lezen over het papiergewicht wat jij nodig hebt!

INHOUDSOPGAVE

Bekijk ons voordelige huismerkpapier

Mocht je vaak printen dan weet je dat printpapier best duur kan zijn. Daarom bieden wij ons eigen huismerkpapier aan. Dezelfde kwaliteit, maar dan goedkoper!

Het gramsgewicht van papier

Als er op de verpakking van printpapier staat dat het 80 grams papier is, dan betekent dat 80 g/m2. Ofwel: 80 gram per vierkante meter.

Papier op A4-formaat is géén vierkante meter groot, maar het heeft dan wel hetzelfde gewicht per oppervlakte. Dat komt, omdat de basis van de berekening een vel papier van A0-formaat is (één meter bij één meter, ofwel: 1 m2).

Al het gewicht van papier wordt op dezelfde wijze berekend, ook het gewicht van A4-papier.

Hoeveel weegt een A4?

Het precieze gewicht van een A4’tje is dus afhankelijk van het gramsgewicht. Het gramsgewicht leiden we af uit het gewicht van het A0-formaat. Vervolgens kun je het gewicht van één vel A4 zelf berekenen aan de hand van de volgende tabel:

PapierformaatGewicht
A01/1
A11/2
A21/4
A31/8
A41/16
A51/32
A61/64

 

Zoals je ziet, is een A4’tje één zestiende deel van een A0-formaat. Het gewicht is dus ook 1/16. Bij een A0-formaat van 80 gram weegt een A4’tje dus 5 gram. Op deze manier kun je ook het gewicht van bijvoorbeeld een A2, A3 en een A5 berekenen.

Wat is van invloed op het gewicht van papier?

Het gewicht van papier wordt uiteraard bepaald door de dikte van het papier, maar ook door het gewicht van de papiervezels, de vulstof en de invloed van vocht en eventuele coating. In het algemeen kun je zeggen dat zwaarder papier een betere kwaliteit heeft.

Voor waardedocumenten of fotoafdrukken gebruiken mensen vaak een zwaarder papier. Gewone dagelijkse printjes druk je eigenlijk altijd af op 80 grams papier. 80 grams papier kan trouwens ook een hoge kwaliteit hebben, waardoor het prima mogelijk is om dubbelzijdig te printen.

Welk gewicht printpapier moet ik kopen?

Of je 80 grams, 100 grams of 120 grams papier moet kopen, hangt grotendeels van je eigen voorkeuren af. Wil je liever iets dikker papier voor bijvoorbeeld een officieel document als een contract of een overeenkomst? Of wil je een magazine voor je club printen? Kies dan voor 100 of 120 grams papier.

Bij het printen van brieven, e-mails of facturen kun je volstaan met ‘normaal’ printpapier van 80 gram. In dit gewicht printpapier hebben we bij PrintAbout dan ook grootste keuze. Maar je kunt ook voor 100 grams printpapier bij ons terecht. Fotopapier heeft altijd een hoger gewicht.

Bekijk ons hele assortiment papier!

Vind hier het beste papier voor jou.

Heb je verder nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice en wij helpen je graag verder!

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk