Printers

De techniek achter de thermische printer

Tyra Gomez3 november 2023 - door TyraLaatst gewijzigd op 3 juni 2024

Thermisch printen is een printechniek die gebruikt wordt voor het afdrukken van o.a. verzendlabels, productcodes en etiketten. Een product die deze techniek gebruikt zijn de labelprinters. Labelprinters zijn essentiële hulpmiddelen voor bedrijven en organisaties die regelmatig etiketten moeten afdrukken. In deze blog lees je alles over de techniek achter de labelprinter: thermisch printen.  

Wat is thermisch printen?

Thermisch printen is een methode waarbij warmte wordt gebruikt om tekst en afbeeldingen op labels te drukken. Het proces maakt gebruik van papier dat gevoelig is voor warmte. Dit speciaal thermische papier, laat inkt verschijnen wanneer het wordt blootgesteld aan warmte.

Er zijn twee soorten labelprinters: direct thermische printers en thermische transfer printers.

Direct thermisch printen

Bij direct thermisch printen zit de inkt verwerkt in het label. Door warmte wordt de inkt geactiveerd en verschijnt er een zwarte opdruk. Een opvallend voordeel van deze technologie is dat er geen cartridge of toner nodig is, wat op de lange termijn kostenbesparend kan zijn.

  • Gevoelig voor vervaging
  • Beperkt houdbare labels
  • Kostenbesparend
thermische printer

Thermisch transfer printen

Bij thermisch transfer wordt er naast een label gebruikgemaakt van een los inktlint. Met warmte wordt inkt overgebracht van het inktlint op het etiket, wat resulteert in het verschijnen van de tekst.

  • Hoge kwaliteit label
  • Naast een label ook een inktlint nodig
  • Duurzaam en lang houdbare labels
thermische printer

Verschillen tussen direct thermische printers en thermische transfer printers

Hoewel beide technologieën doeltreffend zijn, hebben direct thermische printers en thermische transfer printers een aantal belangrijke verschillen:

Kosten: direct thermische printers hebben doorgaans lagere operationele kosten omdat ze geen inktlinten nodig hebben. In tegenstelling hiermee vereisen thermische transfer printers regelmatige vervanging van inktlinten, wat weer extra kosten met zich meebrengt.

Afdrukkwaliteit: thermische transfer printers bieden een superieure afdrukkwaliteit in vergelijking met directe thermische printers. De inkt van de linten zorgt voor scherpere tekst en afbeeldingen, terwijl directe thermische afdrukken vatbaar kunnen zijn voor vervaging en verkleuring.

Duurzaamheid: omdat de direct thermische printer afhankelijk is van een warmtegevoelige coating op het papier, zijn de resulterende afdrukken gevoeliger voor blootstelling aan hitte, licht en chemische stoffen. Thermische transfer prints zijn daarentegen duurzamer en beter bestand tegen externe invloeden.

Gebruik: direct thermische printers zijn geschikt voor taken waarbij de labels kortstondig worden gebruikt, zoals verzendlabels of coupons. Transferprinters zijn meer geschikt voor langdurige taken die een hogere afdrukkwaliteit en duurzaamheid vereisen, zoals productetiketten of barcodelabels.

Welke labelprinter past bij jou?

Het maken van de juiste keuze in labelprinters hangt af van factoren zoals kosten, afdrukkwaliteit, duurzaamheid en toepassingsgebied. Of je nu op zoek bent naar een relatief goedkope oplossing voor kortstondige toepassingen met direct thermische printers, of naar betere afdrukkwaliteit en duurzaamheid voor langdurige toepassingen met transfer printers. Labelprinters zijn te vinden in allerlei soorten en maten, van merken zoals Brother, Dymo en Zebra.

Benieuwd naar de toepassingen van een labelprinter?  Bekijk hier enkele belangrijke specificaties. 

ToepassingenLabelprinter
DraagbaarSommige modellen
Etiketten en labels printen 
Documenten printenx
Foto's printenx
Hoge snelheid
Laag energieverbruik
Kantoor- en thuisgebruik 
Type suppliesLabels en etiketten

PrintAbout huismerk etiketten

Bij PrintAbout heb je het voordeel om onze huismerk-etiketten te bestellen voor de merken Brother en Dymo. Met ons huismerk schaf je voordelige labels aan voor deze populaire printermerken. Of je nu verzendlabels nodig hebt voor je online winkel, mappen wilt organiseren of barcode-etiketten in huis moet hebben, PrintAbout etiketten bieden een betaalbare oplossing. De etiketten van PrintAbout zijn voorzien van een sterke kleeflaag en blijven langdurig goed plakken. 

Labelprinter keuzehulp 

We helpen je graag bij het maken van de beste keuze voor jouw labelprinter!

Heb je toch nog vragen of speciale wensen voor jouw labelprinter? Of misschien over een andere type printer? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel