Accessoires

De printkop van jouw inkjetprinter reinigen

Profielfoto Muriël8 oktober 2020 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 3 juni 2024

Worden jouw documenten of foto’s niet meer goed afgedrukt? Bij een inkjetprinter is een verstopte printkop vaak de boosdoener. In dit artikel lees je waar deze printkop zit en hoe je de printkop eenvoudig schoonmaakt.

INHOUDSOPGAVE

Voordat je begint

Printkop verstopt? Dit stappenplan is bedoeld voor het schoonmaken van de printkop van een inkjetprinter. Hieronder lees je wat een inkjetprinter is, wat een printkop is en waar je deze kunt vinden.

Wat is een inkjetprinter? 

Een printer met inkjet (‘inkt-spuit’) technologie spuit kleine druppeltjes inkt op het printpapier. Deze inkt zit in cartridges, ook wel ‘inktpatronen’. Je hebt altijd 1 zwarte cartridge nodig. Om in kleur te kunnen printen heb je in ieder geval cyaan, magenta en geel nodig. Deze kleuren zitten, afhankelijk van de printer, in 3 losse cartridges of in een combinatie-cartridge. Een laserprinter gebruikt geen inkt maar poeder om een afdruk te maken. Dit poeder zit in zogenaamde toners. 

Wil je hier meer over weten? Lees dan Wat is een laserprinter? of 3 verschillen tussen een inkjetprinter en een laserprinter.

Wat is een printkop?

Een printkop zorgt ervoor dat de inkt uit de cartridge op het papier terecht komt. Je kunt de cartridge zien als een inkthouder, en de printkop als het onderdeel waar de techniek voor het printen zich bevindt. De inkt wordt in hele kleine hoeveelheden via kleine openingen in de printkop geleidelijk op het papier gespoten. De printkop is kwetsbaar, dus ga er voorzichtig mee om.

Waar zit de printkop?

De plek van de printkop verschilt per merk en soms zelfs per printer. Bij een inkjetprinter met een interne printkop bevindt de printkop zich in de printer zelf, direct onder of bij de cartridges. Op deze manier heb je verder geen techniek op de cartridge zitten, behalve de chip die de vulstatus doorgeeft aan de printer.

De meeste inkjetprinters hebben echter een externe printkop. Dat betekent dat de printkop zich niet in de printer, maar op de cartridges bevindt. Een voordeel van deze techniek is dat je bij elke cartridge die je vervangt een nieuwe schone printkop installeert. 

Een externe printkop reinigen (op de cartridge)

 1. De printer schoonmaken kan het gemakkelijkst met een automatisch reinigingsprogramma. Controleer dus eerst of er zo’n reinigingsprogramma voor uw printer beschikbaar is. Je vindt dit programma in de meegeleverde printersoftware op jouw computer of op de website van de fabrikant. Het schoonmaakprogramma heet dan doorgaans ‘spuitmond reinigen’ (of een vergelijkbare naam). Volg de stappen op jouw beeldscherm.

 2. Heeft dit niets opgelost of heeft jouw printer geen automatisch reinigingsprogramma, dan moet je de printkop handmatig schoonmaken. Maak de printer eerst open en haal de cartridges er één voor één uit. Pas op jouw kleding: printerinkt is moeilijk te verwijderen.

 3. Maak een wattenstaafje nat met warm water. Wrijf hiermee heel voorzichtig langs de printkop om overtollige inkt en ander vuil te verwijderen. Printkoppen reinigen met alcohol of een ander schoonmaakmiddel raden we ten zeerste af. Hiermee kun je jouw printer beschadigen.

 4. Neem een stuk keukenpapier en dep de printkop droog. Na een paar keer deppen zal er weer een beetje inkt uit de printkop komen.

 5. Neem een nieuw stuk keukenpapier en wrijf voorzichtig langs de contactpunten in de printer. Zo verwijder je ook hier overtollige inkt.

 6. Plaats de cartridges terug en sluit de printer. Heeft de meegeleverde printersoftware ook een testprogramma? Doorloop dit programma dan.

 7. Is de printkwaliteit niet verbeterd? Dan moet je een nieuwe cartridge kopen. Met de nieuwe cartridge wordt ook een nieuwe printkop meegeleverd, waarmee het probleem doorgaans is opgelost.

Een interne printkop reinigen (in de printer)

 1. Controleer eerst of jouw printer een automatisch reinigingsprogramma heeft. Je vindt dit programma in de meegeleverde printersoftware op jouw computer, of op de website van de fabrikant. Doorloop alle stappen van dit programma.
 2. Onderzoek of er voor jouw printer schoonmaakcartridges verkrijgbaar zijn. Deze cartridges zijn niet gevuld met inkt, maar met speciale reinigingsvloeistof.
 3. Heeft dit niets opgelost, of is er voor jouw printer geen reinigingsprogramma of schoonmaakcartridge verkrijgbaar? Maak de printer dan open en haal de cartridges er één voor één uit. Pas op jouw kleding!
 4. Nu kun je de overtollige inkt, papierresten en ander vuil in de printkop verwijderen. Gebruik hiervoor een wattenstaafje met warm water en een pluisvrije doek. Een printkop schoonmaken met alcohol raden we ten zeerste af. Je kunt jouw printer hiermee snel beschadigen.
 5. Heeft de printer behalve een reinigingsprogramma ook een testprogramma? Doorloop dit programma dan. Is de printkwaliteit niet verbeterd en is de printkop niet uitneembaar, dan moet je een nieuwe printer kopen. Onderzoek eerst of je nog aanspraak kunt maken op de garantie van jouw huidige printer.

Is de printkop van jouw printer aan vervanging toe?

Bekijk ons hele assortiment en vind de beste printkop voor jouw printer.

Wil je meer weten over het reinigen en onderhouden van jouw printer? Bekijk dan ook onze andere adviesartikelen. Voor specifieke instructies voor het reinigen van jouw printer raden we je aan om de website van de fabrikant te raadplegen.

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk