Printers

Duplex printen

Wat is het en hoe moet het?

Profielfoto Muriël19 augustus 2021 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 3 juni 2024

Wil je zowel de voor- als de achterkant van je A4’tje bedrukken, maar heb je geen zin om elk velletje handmatig om te draaien? Dan heb je een printer met een duplex-unit nodig: een printer die automatisch dubbelzijdig kan printen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over duplex printen.

INHOUDSOPGAVE

Wat is duplex printen?

Duplex printen betekent automatisch dubbelzijdig printen. Met een printer die kan duplex printen hoef je dus niet zelf je velletjes papier om te draaien om papier te besparen, maar keert de duplex-unit in je printer de pagina’s voor je om. Heb je een iets duurdere, (semi-)professionele printer? Dan kan die printer de voor- en achterzijde van je A4’tje zelfs tegelijkertijd bedrukken. Zo gaat dubbelzijdig printen super snel! Ook duplex (dus: automatisch dubbelzijdig) scannen, kopiëren en faxen is bij sommige printers mogelijk. Zo bespaar je tijd én energie!

Hoe kan ik duplex printen met mijn printer?

Een printer kan alleen automatisch dubbelzijdig printen als hij van een duplex-unit is voorzien. Weet je niet zeker of jouw printer zo’n duplex unit heeft? Zoek dan de printer op, op de website van de fabrikant. Via het serienummer op de sticker kun je gemakkelijk het juiste model achterhalen. De plek van het serienummer verschilt per type printer. Kun je het serienummer niet vinden? Lees dan hoe je de verschillende printers van HP, Canon, Brother en Epson van elkaar kunt onderscheiden.

Dan loont het misschien wel om er eentje aan te schaffen. Je schroeft er je papiergebruik flink mee naar beneden. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Geen duplex printer, wel dubbelzijdig printen?

Handmatig dubbelzijdig printen (ook wel handmatige ‘duplex’ of ‘simplex’ genoemd) is met iedere printer mogelijk. Kies voor de optie ‘Handmatig dubbelzijdig printen’ bij je printerinstellingen. Je printer drukt dan eerst alle oneven pagina’s af. Pak dit stapeltje daarna uit je printer, keer het papier om en hervat de printopdracht. Zo kun je eenvoudig dubbelzijdig printen zonder een duplex-unit in je printer. Het is snel en makkelijk gedaan!

Printer keuzehulp

Heb je hulp nodig bij het kiezen van een nieuwe printer? Wij hebben een handige keuzehulp, die je helpt bij het kiezen van de juiste printer. In slechts enkele stappen weet je welke printer het best aansluit bij jouw behoeften.

Vond je dit artikel interessant? Kijk dan ook eens naar onze andere artikelen. Zoek je een handige all-in-one printer? Wij hebben alle informatie voor je klaarstaan die je nodig hebt om een goede keuze te maken. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je graag!

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk