Accessoires

Printer en printkop reinigen: Canon

Profielfoto Muriël22 april 2021 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 3 november 2023

Worden jouw foto’s of documenten niet goed meer afgedrukt? Dan kan het helpen om de printkop van jouw printer schoon te maken. In dit artikel lees je hoe je dit doet als je een Canon printer in huis heeft.

INHOUDSOPGAVE

Voordat je begint

Welke printer heb ik?

Voordat je begint is het belangrijk dat je weet welke Canon printer je in huis hebt. Via het serienummer op de sticker kun je het juiste model achterhalen. De plek van het serienummer verschilt per type printer. Kun je geen serienummer vinden? In ons artikel ‘De verschillen tussen de Canon printer series’ lees je alles over de verschillende Canon-printers.

Let op: Voor de Canon printers uit de Pixma serie zijn er bij ons speciale schoonmaakcartridges verkrijgbaar. Ondervind je problemen met jouw Canon Pixma printer, dan raden we je aan om deze schoonmaakcartridges eerst te proberen.

Wat is een printkop?

Een printkop zorgt ervoor dat de inkt van jouw printer op het papier terecht komt. De printkop kan op de inktcartridge zitten, zoals bij sommige printers van HP, maar bij printers van Canon zit de printkop meestal in de printer zelf. Dit maakt het schoonmaken iets lastiger, maar lang niet onmogelijk. De printkop is kwetsbaar en inkt is bovendien moeilijk schoon te maken, dus werk in ieder geval voorzichtig.

Wil je meer weten over printkoppen, ook van printers van andere merken? Lees dan ons artikel ‘De printkop van jouw inkjetprinter reinigen’.

De Canon printkop reinigen

Volg onderstaande stappen voor het schoonmaken van de printkop van jouw Canon printer. Let op: het schoonmaken is op eigen risico.

  1. Open de printer door de bovenste plaat op te tillen. De cartridges komen bij printers van Canon automatisch naar voren.
  2. Verwijder de cartridges, één voor één, door het lipje van de houder voorzichtig richting de cartridge te duwen.
  3. Nu is de printkop zichtbaar. Duw de klem aan de zijkant zachtjes naar achteren, kantel de printkop naar voren en trek hem er in één vloeiende beweging uit.
  4. Verwijder de rubbertjes.
  5. Zet de warme kraan aan (niet te heet) en spoel de printkop voorzichtig af. Pas op jouw kleding! Je bent klaar als het water schoon is en er geen inkt meer meekomt. Controleer de printkop ook op ander vuil, zoals papierresten, en leg hem dan te drogen. Gebruik geen schoonmaakmiddelen bij het reinigen. Op sommige fora wordt ook geadviseerd om de printkop te drogen met een föhn, maar ook dit raden we zeer af. Hitte kan de printkop gemakkelijk beschadigen.
  6. Is de printkop volledig droog? Plaats dan de rubbertjes, de printkop en de cartridges weer terug en sluit de printer.
  7. Print een testpagina. Is de printkwaliteit niet verbeterd? Dan moet je waarschijnlijk een nieuwe printer kopen. Onderzoek eerst of je nog aanspraak kunt maken op de garantie van jouw huidige printer.

Bekijk ons hele assortiment Canon printkoppen!

Vind hier de beste Canon printkop voor jou.

Vond je dit artikel interessant? Kijk dan ook eens bij onze andere artikelen, bijvoorbeeld over het installeren van jouw Canon printer. Of neem contact op met onze klantenservice via de mail, chat of telefoon. We helpen je graag!

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk