• Home
 • Advies
 • Brother printer herkent cartridge niet - Stappenplan
Printers

Brother printer herkent cartridge niet

Stappenplan

Sjors10 juli 2023 - door SjorsLaatst gewijzigd op 3 juni 2024

Het is best vervelend als je wilt printen, maar je krijgt de melding ‘Brother printer herkent cartridge niet’. Wellicht heb je een tijdje niet geprint of heb je net nieuwe cartridges gekocht. Maar geen zorgen, in dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken van deze problemen en geven we je praktische oplossingen, zodat je jouw Brother printer problemen kunt oplossen.

Voordat je begint: zet jouw printer aan en uit, dit verhelpt nog weleens wat problemen!

Wat veroorzaakt problemen met Brother printer?

Voordat we jouw Brother printer problemen oplossen, is het verstandig om te controleren wat het probleem is. Wanneer jouw Brother printer aangeeft ‘Brother printer herkent cartridge niet’, dan zijn er een aantal mogelijke oorzaken van dit probleem. Dit zijn bijvoorbeeld:

 1. Verkeerde cartridge
 2. Vuil op de cartridge
 3. Beschadigde cartridge
 4. Problemen met de printkop
 5. Valse foutmelding tekst

1. Verkeerde cartridge

Brother herkent cartridge niet? Dan zou het kunnen dat het verkeerde inktpatroon geleverd is. Dit geldt vooral voor als je nieuwe inktpatronen besteld hebt. Als jouw nieuwe inktpatronen niet herkend worden door jouw Brother printer, is de eerste stap om te checken of de juiste cartridges geleverd zijn. Check het typenummer van de inktpatroon op de doos en controleer of dit type bij jouw printer hoort. Een verkeerd inktpatroon wordt door jouw printer niet herkend.

Brother printer print niet na vervangen cartridge? Maar is het wel het juiste inktpatroon? Controleer dan of de beschermende stickers verwijderd zijn. Deze worden bevestigd op nieuwe inktpatronen over de opening. Hierdoor blijft de inkt vloeibaar. Zorg er ook voor dat het inktpatroon in het juiste kleur slot zit. Een zwarte inktcartridge werkt niet in een magenta kleur slot (en andersom ook niet). 

2. Vuil op de cartridge

Vuil op de cartridge verstoort mogelijk het contact tussen de chip van de inktpatroon en de printer. In zo’n geval weet de printer niet dat het de juiste inktcartridge is. Dit Brother printer probleem los je eenvoudig op. Pak een vochtig doekje. Zoek vervolgens de koperachtige chip en maak deze voorzichtig schoon. Zorg dat de chip droog is voordat je hem weer in de printer installeert.

3. Beschadigde cartridge

Controleer of jouw Brother cartridges beschadigd zijn. Zie je iets op het inktpatroon? Barsten, deuken of een grote kras op de chip? Dan kun je beter een nieuwe installeren. Het is handig om de inktpatronen te controleren op schade voordat je ze in de printer plaatst.

4. Problemen met de printkop

Dat jouw Brother printer cartridges niet herkent, hoeft niet altijd aan het inktpatroon te liggen. Het is namelijk mogelijk dat jouw printkop aan vervanging toe is. Zeker wanneer de printer een tijd niet gebruikt is, bestaat er een kans dat de printkop verstopt is. In zo’n geval kun je het beste ons artikel lezen over het reinigen van een printkop.

5. Valse foutmelding - Brother printer herkent cartridge niet

Wanneer je huismerk inktcartridges gebruikt willen printers nog weleens een foutmelding geven. Dit zijn foutmeldingen als ‘cartridge niet herkent’ of ‘Brother printer herkent cartridge niet’. Deze ‘’foutmeldingen’’ kun je meestal gewoonweg negeren. Printer fabrikanten willen namelijk het liefst dat je het originele inktpatroon koopt van hun merk. Klik de foutmelding weg door op ‘Ok’ of ‘Vorige’ te klikken. Nu kun jij gewoon weer de huismerk inktpatronen gebruiken en besparen op jouw printkosten. De melding Brother kan inkt niet detecteren is dus niet altijd echt een probleem.

Brother printer resetten

Als geen van de bovenstaande stappen je geholpen heeft, dan is er nog een optie. Jouw Brother printer resetten. Na het installeren van de cartridge doet de printer dit standaard, echter is er soms een handmatige reset nodig om het probleem te verhelpen. 

 1. Schakel de printer uit en haal de stekker uit het stopcontact.
 2. Wacht 1 minuut.
 3. Plaats de stekker terug in het stopcontact en zet de printer weer aan.
 4. De printer zal opnieuw opstarten waardoor de cartridge opnieuw wordt ingelezen.
 5. Als het goed is, is de foutmelding nu verdwenen en kun je weer verder met het maken van een afdruk.

Mocht dit ook niet jouw Brother printer probleem oplossen en krijg je nog steeds de melding ‘Brother printer herkent cartridge niet’, neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag verder met alles voor jouw printer.

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk