• Home
  • Advies
  • Wil je duurzaam printen? 4 tips die je kunnen helpen
Printers

Wil je duurzaam printen?

4 tips die je kunnen helpen

Profielfoto Muriël28 november 2019 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 3 juni 2024

Duurzaam, milieubewust en milieuvriendelijk zijn termen die je de laatste tijd veel hoort. Men wordt zich steeds bewuster van de vergankelijkheid van de aarde en doet er dus alles aan om de opwarming tegen te gaan. Jij kunt ook jouw steentje bijdragen om duurzaam te printen. De grondstof voor papier is houtpulp, dit komt van bomen af. Om 1000 kilogram papier te maken, heb je 2000 kilogram houtpulp nodig. Er worden dus aardig wat bomen gekapt om al het papier te maken wat wij gebruiken. Ecologisch printen is echter makkelijker dan we vaak denken.

Er wordt veel gedigitaliseerd in de samenleving toch is het nog niet zo dat we volledig papier-vrij kunnen werken. Toch kun jij ook jouw steentje bijdragen door duurzaam te printen. Hoe je dat doet? We hebben wat tips voor jou! Start vandaag nog met ecologisch printen!

INHOUDSOPGAVE

Gebruik een milieuvriendelijke opmaak

Wist je dat het lettertype van je document bepaalt hoeveel inkt er gebruikt wordt? Wanneer je kijkt naar de standaard lettertypes op jouw computer dan zijn er een heel aantal zuinige lettertypen. Ook kun je van het internet duurzame lettertypen downloaden, deze zogenaamde ‘eco fonts’ besparen tot 20% extra inkt. Dit is dus de eerste stap in duurzaam printen. 

Meest milieuvriendelijke fonts in vergelijking met Arial:

  • Times New Roman (27% minder inktgebruik)
  • Calibri (23% minder inktgebruik)
  • Century Gothic (21% minder inktgebruik)
  • Trebuchet MS (10% minder inktgebruik)

Minst milieuvriendelijke fonts in vergelijking met Arial:

  • Tahoma (5% meer inktgebruik)
  • Franklin Gothic Medium (7% meer inktgebruik)
  • Verdana (10% meer inktgebruik)

Duurzaam printen? Print dubbelzijdig!

Wil jij duurzaam printen door geld op jouw papier te besparen? Dat kan eigenlijk heel simpel door dubbelzijdig te printen. Er zijn al verschillende printers die deze functie hebben ingebouwd en een heel aantal anderen kunnen handmatig dubbelzijdig printen. Wil jij dus duurzaam printen? Dan is het verstandig hier bij de aankoop van jouw printer al op te letten. Dit bespaart overigens niet alleen geld, het is ook nog eens beter voor het milieu. Je gebruikt namelijk veel minder papier.

Brother MFC-L2710DW Laserprinter

De Brother MFC-L2710DW Laserprinter is een goed voorbeeld van een duurzame printer. Je kunt met deze printer eenvoudig en automatisch dubbelzijdig printen. Wanneer je jouw documenten dubbelzijdig afdrukt, bespaar je geld en het is beter voor het milieu. Ben je dus op zoek naar een printer die (automatisch) dubbelzijdig kan printen? Dan is deze Brother laserprinter een goede en duurzame keuze.

Brother MFC-L2710DW Laserprinter

Belangrijkste specificaties:

Type:
Zwart-wit laserprinter 
Functies:
Printen, Scannen, Kopiëren, Faxen 
Papierformaten:
A4 
Aansluitingen:
USB, LAN, APP, Wifi, Wifi direct, Apple AirPrint, Android 
€ 195,00 incl. btw
Bekijk product

Denk aan het papier

Er is gerecycled papier ontwikkeld door de jaren heen. Dit papier heeft de kenmerken FSC, PEFC en Eco Logo op de verpakking. Voor dit papier zijn dus geen extra of nieuwe bomen gekapt. Duurzaam printen kan dus al door op het papier te letten, wat je gebruikt. Gerecycled papier wordt ook wel ecologisch printpapier of duurzaam printpapier genoemd. Duurzaam printpapier is dus eigenlijk printpapier waarvoor er geen extra bomen zijn gekapt! Duurzaam papier kopen kan ook bij PrintAbout! Bekijk het duurzaam printpapier!

Navigator Universal A4 papier 1 pak (500 vel)

Het Navigator Universal A4 papier is duurzaam printpapier. Het papier wordt geproduceerd onder strenge kwaliteitseisen. Het Navigator Universal papier beschikt over een FSC, EU Ecolabel, ISO9001 en ISO4001 certificaat, waarmee je verzekerd bent van een constante kwaliteit papier. Het Navigator Universal A4 papier bestaat volledig uit Eucalyptus Globulus-vezel, waardoor het papier stevig is en nagenoeg niet doorschijnt bij het dubbelzijdig afdrukken. Ben je op zoek naar gerecycled papier? Dan is het Navigator Universal A4 papier een goede en duurzame keuze.

Navigator Pak A4 papier (500 vel)

Belangrijkste specificaties:

Formaat:
A4 
Papiergewicht:
80 g/m² 
Eenheid:
1 pak (500 vel) 
Witheid (CIE):
169 
€ 7,75 incl. btw
Bekijk product

Lege cartridges inleveren

Wanneer je print, heb je automatisch ook lege cartridges. Deze kun je gewoon weggooien, maar je kunt ze ook inleveren! Door je lege cartridges in te leveren, zorg je ervoor dat er niet hele nieuwe cartridges ontwikkelt hoeven te worden. Dit bespaart veel grondstoffen. Lege cartridges kan op veel punten, maar bij PrintAbout kun je er ook nog een leuke vergoeding voor ontvangen. Momenteel kunnen we nog niet alle lege cartridges recyclen op deze manier, wil jij weten of jij jouw lege cartridges in kunt leveren? Lees dan snel meer over ons recycleprogramma!

Canon Pixma TS3450 Inkjetprinter

De Canon Pixma TS3450 Inkjetprinter is een duurzame printer vanwege de recyclebare cartridges. De cartridges van deze printer kunnen gerecycled worden via het PrintAbout recycle programma. Door jouw lege cartridges in te leveren, in plaats van weg te gooien, draag je bij aan het milieu en ontvang je een leuke vergoeding. Ben je op zoek naar een printer met recyclebare cartridges? Dan is deze Canon printer een goede en duurzame keuze.

Canon PIXMA TS3450 All-in-One A4 Inkjetprinter met Wifi (3 in 1) Zwart

Belangrijkste specificaties:

Type:
Kleuren inkjetprinter 
Functies:
Printen, Scannen, Kopiëren 
Papierformaten:
A4, A5, B5, 10x15 
Aansluitingen:
USB, APP, Wifi, Wifi direct, Apple AirPrint, Android 
€ 54,00 incl. btw
Bekijk product

Bonus tip! Koop een energiezuinige printer

Een zuinige printer, het bestaat! Bij de technische specificaties van een printer kun je kijken wat het energieverbruik is. Dit is bijvoorbeeld een printer die automatisch in en/of automatisch uitschakelt. Maar ook een printer die op stand-by gaat zodra hij een tijdje niet is gebruikt. De printer kost soms iets meer, maar daardoor bespaar je op energiekosten. Ook kun je kiezen voor een printer waarbij de inkt door middel van flesjes bij te vullen is. Dit zijn bijvoorbeeld de Epson Ecotank printers.

Printer keuzehulp

Heb je hulp nodig bij het kiezen van een nieuwe printer? Wij hebben een handige keuzehulp, die je helpt bij het kiezen van de juiste printer. In slechts enkele stappen weet je welke printer het best aansluit bij jouw behoeften.

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk