Accessoires

Zelf een pasfoto printen?

Profielfoto Muriël22 juni 2021 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 10 november 2023

Voor verschillende documenten heb je officiële pasfoto’s nodig. Dat moet vaak snel even tussendoor en voor de fotograaf is het nu ook niet echt een lucratieve handel. En dan moet je ook nog eens met een neutrale expressie op de foto staan en recht in de camera kijken. Terwijl je met je hoofd met heel andere dingen bezig bent. Logisch dat die pasfoto’s niet altijd je beste foto’s zijn. Maar er is een oplossing: zelf je pasfoto’s printen!

INHOUDSOPGAVE

Bekijk ons hele assortiment fotoprinters!

Vind hier de beste fotoprinter voor jou.

Mag je wel zelf je pasfoto’s printen?

Ja, er is geen wet die voorschrijft dat je een gediplomeerd fotograaf de foto’s moet laten maken en moet laten printen. Er zijn natuurlijk wel eisen die aan de foto’s én aan de afdruk worden gesteld. 

Dit zijn de belangrijkste:

Kwaliteit van de foto

Uiteraard moet de kwaliteit van de foto technisch goed genoeg zijn om deze op een ID-kaart of op een paspoort te kunnen gebruiken. 

Wat verstaat de overheid onder technisch goed genoeg? De foto moet onder andere:

  • Een recente, goedgelijkende foto zijn.
  • In kleur zijn.
  • Gelijkmatig belicht zijn.
  • Scherp, van voldoende contrast en gedetailleerd zijn.
  • Niet bewerkt zijn (dus laat die Instagram-filters maar zitten).
  • Op hoogwaardig en glad fotopapier zijn afgedrukt.
  • Een minimale resolutie van 400 dpi (dot per inch) hebben (drukwerkkwaliteit).

Wat dit laatste betreft moet je er dus op letten dat je fotoprinter deze kwaliteit aankan.

Houding op de foto en positionering

Tijdens het maken van de foto mag je je hoofd niet schuin houden. Je hoofd moet ook in het midden van de foto staan. En er moet voldoende ruimte om je hoofd zitten met een neutrale achtergrond. Let er dus op dat je niet voor het bloemetjesbehang gaat staan als je een pasfoto van jezelf maakt!

Maatvoering

Er gelden eisen voor de grootte van de pasfoto en voor de lengte en de breedte van je gezicht op de foto. Verderop in dit artikel zie je wat de precieze eisen qua maatvoering zijn.

Bedekking van je gezicht

Voor een officiële pasfoto moet je gezicht onbedekt zijn. Er mag geen haar over je gezicht hangen en je mag ook geen pet of een hoed op. Een uitzondering geldt als je vanwege geloofsredenen je hoofd niet onbedekt mag laten.

Als je normaliter een bril draagt, mag je die ook op de pasfoto dragen. Let er bij het maken van de foto wel op dat de bril niet spiegelt en dat hij geen schaduw werpt over je gezicht. Je ogen moeten dus volledig zichtbaar zijn.

Lachen? Toch maar niet

Voor je eigen fotoverzameling is het leuker als je lacht, maar op officiële foto’s moet je een neutrale expressie hebben. Een minzaam glimlachje is nog toegestaan, maar zeker niet te sterk. Je mond moet namelijk gesloten zijn en je blik moet recht op de camera gericht zijn.

Voor kinderen jonger dan 6 jaar zijn de regels wat soepeler. Maar let erop dat er bij baby’s geen handen zichtbaar mogen zijn die de baby ondersteunen.

Wat is het pasfoto-formaat?

Wat voor formaat moet je pasfoto hebben? Dit zijn de eisen die de rijksoverheid aan de maatvoering stelt:

Formaat pasfoto


De pasfoto heeft een vast formaat van 35 mm breedte en 45 mm hoogte.

Breedte gezicht


Ook de breedte van je gezicht is omschreven in de eisen die de overheid aan pasfoto’s stelt. De breedte van je gezicht moet tussen de 16 mm en de 20 mm zijn, gemeten van ‘ooraanzet’ tot ‘ooraanzet’. Onder ‘ooraanzet’ wordt verstaan de plaats waar je oor aan het hoofd vastzit.

Lengte gezicht


Er zijn ook richtlijnen voor de lengte van je gezicht op de foto. Vanaf 11 jaar moet het gezicht op de pasfoto een lengte van kin tot kruin van minstens 26 mm en hoogstens 30 mm hebben. Voor kinderen tot en met 10 jaar geldt dat de lengte van kin tot kruin minimaal 19 mm en maximaal 30 mm moet zijn.

Kortom: als je je eigen pasfoto’s wilt printen moet je ervoor zorgen dat:

  1. De foto’s aan alle technische eisen voldoen.
  2. De afdruk door een inktjetprinter op 400 dpi en met fotopapier is gemaakt.
paspoort

Alle eisen aan pasfoto’s

Alle eisen die worden gesteld aan officiële pasfoto’s kun je nalezen op de website van de Rijksoverheid.

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste printer om jouw pasfoto's te printen? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag met het vinden van de juiste printer en accessoires!

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk