Overig

Wat is CMYK? Wat is RGB? Wat is het verschil?

Profielfoto Bente19 augustus 2022 - door BenteLaatst gewijzigd op 24 november 2023

Je hebt de termen CMYK, RGB en PMS vast wel eens voorbij zien komen. Wat houden deze termen eigenlijk in en wat is het verschil tussen CMYK en RGB? We geven in dit artikel antwoord op deze vragen. Daarnaast vertellen we je ook hoe zit het met printen in kleuren als CMYK en RGB.

INHOUDSOPGAVE

Wat is CMYK?

Wanneer het over printer kleuren en de kleur van cartridges of toners gaat, wordt er gesproken over CMYK kleuren. CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). CMYK is een kleurmodel dat gebruikt wordt bij het printen en afdrukken van documenten. Jouw printer zal de kleuren Cyaan, Magenta, Yellow en Key combineren, zodat elke gewenste kleur gedrukt kan worden.

Afbeelding van het CMYK kleurmodel
Afbeelding van het RGB kleurmodel

Waar staat RGB voor?

RGB staat voor Red, Green en Blue. De term RGB zal je niet tegenkomen tijdens het printen. RGB is namelijk een kleurmodel dat gebruikt wordt bij digitale schermen, zoals een computermonitor en een televisie. Je zult dus ook geen cartridges of toners kunnen kopen in RGB kleuren.

Wat zijn PMS (Pantone) kleuren?

Wellicht heb je wel eens een t-shirt, mok, flyer of iets anders laten bedrukken. In dat geval heb je te maken gehad met PMS kleuren. Deze kleuren zijn gericht op drukwerk. PMS is dan ook minder interessant voor jou, aangezien jouw printer niet in PMS kleuren kan drukken.

Wat is het verschil tussen CMYK en RGB?

Het RGB kleurmodel is additief. Additief betekent dat een stof wordt toegevoegd om een bepaalde eigenschap, in dit geval een kleur, te verbeteren. Dit wil zeggen dat de basis van RGB kleurloos (zwart) is en wit ontstaat wanneer je zowel rood, groen, als blauw combineert.

Het CMYK kleurmodel is subtractief. Subtractief houdt in dat de stoffen geleidelijk worden onttrokken, om tot de uiteindelijke kleur te komen. Wanneer je een document print, wordt de witte pagina langs de kleuren cartridges cyaan, magenta, yellow en key gehaald totdat de gewenste kleuren ontstaan.

CMYK en printen?

Roze in de CMYK kleuren codes zal donkerder en doffer zijn dan roze in RGB. Dit komt omdat RGB gevormd wordt door licht en CMYK door pigment. Dit is ook de reden dat je verschil ziet wanneer je jouw print (in CMYK) naast jouw beeldscherm (in RGB) houdt.

Wanneer je een document wilt printen, moet je ervoor zorgen dat het document in CMYK staat. Wanneer dit niet het geval is, zal de print niet in de gewenste kleuren afgedrukt worden.

RGB omzetten naar CMYK kleuren codes

Een document in RGB omzetten naar CMYK is vrij eenvoudig. Open het document in Adobe Photoshop, klik op het tabblad ‘Afbeeldingen’, ga naar ‘Modus’ en selecteer ‘CMYK-kleuren’. Heb je geen Adobe Photoshop? Geen zorgen. Andere fotobewerkingsprogramma’s, zoals de online tool ‘Photopea’, beschikken ook over deze optie.

Samenvatting
CMYK, RGB en PMS zijn dus verschillende kleurmodellen die elk voor andere doeleinden gebruikt worden. 
Jouw printer print in het CMYK kleurmodel, let er dus op dat jouw document hier ook op ingesteld staat!

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk