Cartridges en toners

Toner vervangen? Zo doe je dat!

Profielfoto Muriël12 april 2022 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 9 november 2023

Ondanks dat de toner in een laserprinter of LED printer langer meegaat dan de cartridge in een inkjetprinter, moet je ook een toner vervangen. In dit artikel leggen we je uit hoe je een toner vervangt waar de drum aan de toner vast zit. En hoe je deze vervangt wanneer de toner en drum los zijn van elkaar in de printer zitten. Ga je bijvoorbeeld een Brother toner vervangen of juist een Canon toner vervangen? Dan zitten hier her en der wel verschillen in. Die verschillen zitten vaak in:

  • Waar de toner in de printer bevestigd is;
  • De manier hoe de toner bevestigd is in de printer. De toner kan er los in zitten, maar ook bevestigd zijn aan de drum.
  • Omdat, door de laatste manier, er nogal wat verschillen kunnen zijn tussen de merken toners vervangen, kun je hier later meer over lezen.

INHOUDSOPGAVE

Wanneer moet je een toner vervangen?

Dit doe je meestal wanneer de kwaliteit van je afdrukken achteruit gaat. Dit is meestal het geval wanneer de toner minder dan 10% van zijn inhoud bevat. De kleuren worden dan vager. Het kan ook zo zijn dat jouw printer een melding geeft. De eerste melding die je ontvangt, zal zijn dat het tonerniveau laag is. Dit is hét moment om een nieuwe toner te bestellen. Hierna volgt pas de melding dat de toner leeg is en dat je deze moet vervangen. De melding bij het Canon toner vervangen, HP toner vervangen, Brother toner vervangen of elk ander merk toner vervangen is vaak niet precies hetzelfde maar komt wel ongeveer op hetzelfde neer.

  1. Toner vervangen wanneer deze los is van de drum
  2. Toner vervangen wanneer deze vast zit aan de drum

Voorbereiding

Zorg dat de printer aan staat, je de nieuwe toner bij de hand hebt. Controleer goed of je de juiste toner voor jouw printer hebt. Zodra je het beveiligingsmateriaal verwijderd hebt, verminderd de waarde en wordt retourneren lastiger. Verwijder dus het beveiligingsmateriaal pas wanneer je er 100% zeker van bent dat je de juiste toner hebt aangeschaft.

Je kunt nu de klep openen waar de toners achter zitten. 

Let op! De klep om de toners te verwijderen uit de printer, zit bij elk merk LED of laserprinter ergens anders. 

Toner vervangen wanneer deze los is van de drum

Dit is eigenlijk de manier die het meest voorkomt. Moet je een Canon toner vervangen, HP toner vervangen of een ander merk toner vervangen? Dan is het in de meeste gevallen zo dat de toner en de drum aparte onderdelen zijn aan de printer. Ze hebben met elkaar te maken, maar zitten niet aan elkaar vast. We leggen je graag uit hoe je de toner vervangt, wanneer deze niet aan de drum vast zit.

Stap 1 - De oude toner verwijderen

Om de toner te kunnen vervangen, moet je ook altijd de drum verwijderen. Deze twee onderdelen horen bij zowel een LED als laserprinter bij elkaar. Wanneer de drum en toner aan elkaar bevestigd zitten, doe je dit automatisch. Maar ook wanneer de toner en drum los van elkaar in de printer zitten, moet de drum er uit.

Om de toner / drum uit de printer te halen, hoef je als het goed is weinig kracht te zetten. Doe dit dus met beleid. En raak de drum nooit aan, want dan kan deze gevoelige rol al beschadigen.

Afbeelding van het verwijderen van de oude toner

Tip! Kijk bij het verwijderen altijd goed hoe de drum en toner in jouw printer zitten/zaten, dit scheelt puzzelen wanneer je de nieuwe toner / drum terug moet plaatsen.

Stap 2 - Klik de drum en toner los van elkaar

Je kunt de drum en toner printer vervangen door deze los van elkaar te klikken. Vaak kun je dit eenvoudig doen door een klip of vergrendeling om te zetten.

Afbeelding van het losklikken van de drum en toner

Stap 3 - Verpakkingsmateriaal van de nieuwe toner halen

Het spreekt voor zich dat je de toner uit de doos moet halen. Let er alleen op dat er ook een beschermkap van de nieuwe toner gehaald moet worden. Pas als deze verwijderd is, kun je de nieuwe toner plaatsen in jouw printer.

Afbeelding van het verwijderen van het verpakkingsmateriaal van de nieuwe toner

Stap 4 - Tonercartridge vervangen

Je kunt nu de nieuwe toner plaatsen in de drumeenheid. Doe dit op precies dezelfde manier als de oude toner bevestigd was in de drumeenheid. Wanneer je hem verkeerd plaatst, zal de toner niet werken. Ook bij deze plaatsing hoef je niet veel kracht te zetten. Wanneer je een klikgeluid hoort, betekent het dat je de toner juist geplaatst hebt in de drumeenheid.

Afbeelding van het vervangen van de tonercartridge

Hoor je de klik niet direct?
Dan kan het zo zijn dat je niet al het beveiligingsmateriaal (juist) verwijderd hebt. Het is dan van belang om dit nog een keer extra te controleren. De beveiliging is vaak fel gekleurd of in de vorm van een strip.

Je kunt nu de drumeenheid plaatsen in de printer, op dezelfde manier als dat je deze eruit hebt gehaald. Vergeet na het plaatsten ook niet om de klep te sluiten.

Jouw toner printer vervangen is nu geslaagd! 

Toner printer vervangen wanneer de drum er aan vast zit

Zoals we in het begin al even aan hebben gegeven, kan het ook zo zijn dat de drum en de toner aan elkaar vast zitten. Wanneer je de toner vervangt, vervang je automatisch ook de drum. Ga je de Brother printer toner vervangen? Dan komt dit regelmatig voor. Daarom kun je onderstaand stappenplan volgen:

Afbeelding van het verwijderen van de oude toner

Stap 1 - Oude (Brother) toner vervangen

Als het goed is heb je eerst de printer voorbereid door de printer aan te zetten en de klep te openen. Je kunt nu eenvoudig de toner eruit klikken. De drum zit aan de toner vast, deze komt dus automatisch ook mee.

Afbeelding van de nieuwe toner uit de verpakking

Stap 2 - Verpakkingsmateriaal verwijderen

Je haalt nu de toner uit de doos en je verwijdert het beveiligingsmateriaal. Dit beveiligingsmateriaal zit op de toner in de vorm van een beschermkap of veiligheidsstrip.

Afbeelding van het plaatsen van de nieuwe toner

Stap 3 - Toner printer vervangen

Je kunt nu de nieuwe toner, op dezelfde manier als de oude toner, in de printer plaatsen. Hoor je een klik? Dan is hij geplaatst.
Jij kunt nu printen met jouw nieuwe toner!

Ervaar je problemen na het toner vervangen?

Soms komt het voor dat een printer de toner niet direct pakt. Dit kan een aantal oorzaken hebben:

  1. Het beveiligingsmateriaal is niet (juist) verwijderd. Controleer dit dan nog een keer extra.
  2. Je hebt de tonercartridge vervangen, maar op de verkeerde plek teruggeplaatst. Controleer of de juiste kleur op de juiste plek is teruggeplaatst. Elke (kleur) tonercartridge bevat zijn eigen unieke chip die door de printer wordt uitgelezen. Als dit niet matcht, zal de printer niet kunnen printen met de toner.

Online keuzehulp

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste toner voor jouw printer? Wij hebben een handige keuzehulp, die je helpt bij het kiezen van de juiste toners. In slechts enkele stappen weet je welke supplies perfect bij jouw printer passen.

Bekijk ons hele assortiment toners!

Vind hier de beste toner voor jou.

Heb je persoonlijke hulp nodig met het installeren en/of toner vervangen? Dan kun je contact opnemen met ons. We helpen je graag met alles omtrent jouw printer! 

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk