Printers

Beste printer voor thuis vinden

5 stappen

Profielfoto Muriël27 juli 2021 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 3 juni 2024

Heb je een nieuwe printer nodig voor thuis? Dan helpen we je graag met het vinden van de beste printer voor jouw situatie! Iedereens behoefte is anders voor een thuis (werk) printer. Wij vertellen je hier over alle opties die je hebt en hoe jij uiteindelijk jouw nieuwe printer vind!

Type printer afbeelding

Stap 1 - Bepaal het type printer

Allereerst is het belangrijk dat je het type printer bepaalt, dat houdt in dat je moet bedenken wat je gaat doen met de printer. Ben je van plan vooral foto’s te gaan printen? Hoeft hij alleen maar te kunnen printen? Of wil je er ook mee kunnen scannen, kopiëren en faxen? 

Fotoprinter

Wanneer je vooral foto’s wilt printen met je nieuwe printer, dan is het interessant om een printer aan te schaffen die hiervoor gemaakt is. Een fotoprinter is een inkjetprinter. De vloeibare inkt zorgt voor een hoge kwaliteit afdrukken. De hogere resolutie zorgt ervoor dat jouw afdrukken haarscherp zijn. Een fotoprinter kan niet alleen foto’s afdrukken, ook andere documenten; zwart/wit of in kleur kunnen eenvoudig worden afgedrukt met een fotoprinter.

Alleen printen

Ben je alleen van plan om te printen met een printer voor thuis? Dan zijn er verschillende laserprinters, inkjetprinters of LED printers die hierbij passen. Welke printer dan interessant is, hangt weer af van het aantal afdrukken wat je denkt te gaan maken per maand. Hier gaan we naar kijken in de tweede stap. 

Scannen, kopieren, faxen en printen met jouw nieuwe printer?

Wil je kunnen scannen, kopiëren, faxen en gewoon printen met jouw nieuwe printer? Dan zou je moeten kijken naar een all-in-one printer. All in one printers zijn printers die al deze functionaliteiten hebben. Wanneer je kiest voor een all in one printer, dan zit je niet automatisch vast aan een bepaald type printer. Er zijn all in one printers van inkjetprinters, laserprinters en LED printers. Wanneer je neigt naar en laserprinter of LED printer, dan is het wel goed om te kijken of jouw regelmaat van printen, past bij dit type.

Labelprinter

Wil jij jouw printer gebruiken om je spullen of administratie te ordenen? Dan is een labelprinter zeker interessant voor jou. Een labelprinter helpt jou om jouw administratie en spullen te labelen. Hierdoor kun je overzicht houden. Let wel op, een labelprinter is een specifiek soort printer, hiermee kun je niet gewone A4 afdrukken maken.

Alleen zwart-wit printen

Wanneer je van te voren al weet dat je geen kleuren prints wilt gaan maken, dan is het interessant als jouw printer alleen zwart-wit afdrukken kan maken. In deze printer gaat dan ook alleen een zwarte cartridge. Nadeel is echter wel, wanneer je besluit een foto te printen, een grafiek of een ander document wat kleur bevat, de afdruk zal altijd in grijs/zwart-tinten zijn.

Inkjet Technologie

Wanneer je in de eerste stap al hebt gekozen voor een fotoprinter, dan heeft de printer automatisch al de inkjettechnologie. Is dat niet het geval? Dan kun je in de laatste stap nog je voorkeur hiervoor uitspreken. De inkjettechnologie werkt met vloeibare inktcartridges en is uitermate geschikt voor het afdrukken van foto’s en afbeeldingen. Het zorgt voor scherpe afdrukken van hoge kwaliteit.

Hoeveel ga je printen?

Stap 2 - Hoeveel ga je printen?

Het is natuurlijk lastig om van te voren al te bepalen hoeveel je denkt te gaan printen met je printer. Daarom is het voor deze stap vooral goed om te kijken naar de locatie van de printer. Omdat dit bedoeld is om een printer voor thuis te vinden, zal hier de focus op liggen. In de meeste gevallen is een inkjetprinter het meest interessant als een printer voor thuis.

Tickets, kleurplaten, foto’s of facturen

Wanneer je van plan bent om her en der afdrukken te maken. Een foto, een kleurplaat of af en toe entreetickets. Dan kun je uitgaan van tot ongeveer 200 afdrukken per maand. Dit is ook relevant als je eens in de zoveel tijd een verslag of rapport moet printen.

Het is voor jou het voordeligst om dan te kijken naar een inkjetprinter. De HP DeskJet-serie is bijvoorbeeld ingericht op deze hoeveelheid printen. Een HP DeskJet heeft ook een lage aanschafwaarde. Je betaalt hier over het algemeen minder dan € 100 voor.

Het is goed om te bedenken, dat een gemiddeld gezin ongeveer 50-100 afdrukken per maand print.

Thuis werken, ZZP’er of regelmatiger afdrukken maken

Heb jij een klein kantoor aan huis? Dan maak je waarschijnlijk tot 500 afdrukken per maand. Gemiddeld maakt een (thuis) kantoor 250-500 afdrukken per maand. Vaak kom je aan deze hoeveelheid prints, als meer dan 1 persoon gebruik maakt van deze printer op regelmatige basis.

Via welke apparaten wil jij printen?

Stap 3 - Via welke apparaten wil je gaan printen?

Wanneer je hebt bepaald hoeveel je gaat printen en wat de printer moet kunnen doen. Dan is het nu belangrijk dat je bekijkt vanaf welke apparaten je afdrukken wilt maken. Naar aanleiding van die apparaten kun je bepalen welke verbindingsmogelijkheden de printer moet hebben.

Vanaf een laptop

Veel mensen maken tegenwoordig gebruik van een laptop. Wanneer jouw laptop een USB-poort heeft. Dan kun jij jouw printer verbinden via de kabel.

Echter komt het tegenwoordig steeds vaker voor dat mensen liever printen zonder de printer te verbinden met een kabel. Wanneer je zonder kabel wilt printen, moet het draadloos gebeuren. Hierbij heb je de optie om te printen via:

 • Wifi
 • Wifi direct
 • AirPrint (alleen te combineren met een MacBook)
 • USB-stick

Jouw nieuwe printer moet dus een van deze functionaliteiten hebben.

Vanaf een tablet

Wil je printen vanaf een tablet? Een Android of iPad? Dan kun je de printer niet verbinden met de kabel. Je kunt dan alleen draadloos afdrukken maken. Om te printen vanaf een tablet of iPad, moet de printer kunnen verbinden via:

 • Wifi
 • Wifi direct
 • AirPrint (alleen te combineren met een iPad)

Vanaf een smartphone

Wil je printen vanaf jouw smartphone. Een Android of iPhone? Dan kun je net als bij een tablet, niet kiezen voor het verbinden via de kabel. Ook hier moet de printer dan kunnen verbinden via:

 • Wifi
 • Wifi direct
 • AirPrint (alleen te combineren met een iPhone)

Vanaf een Chromebook

Ben je in het bezit van een Chromebook? Een Chromebook is het meest eenvoudig aan te sluiten, via een netwerk, aan een printer. Ook dan moet je dus kiezen voor een draadloze verbinding. Je hebt hierbij dezelfde opties als met een tablet of smartphone:

 • Wifi
 • Wifi direct

De meeste printers kunnen ook printen vanaf een USB-stick. Om vanaf een USB-stick te printen, moet je wel de mogelijkheid hebben om de bestanden op de USB te zetten.

Extra opties voor jouw printer voor thuis

Stap 4 - Extra opties

Nu heb je bepaald wat je printer moet kunnen, weet je ongeveer hoeveel je per maand gaat printen en vanaf welke apparaten. En dus ook welke verbindingsmogelijkheden de printer moet hebben. Het kan zo zijn dat er nu een printer overblijft, maar het kan ook voorkomen dat je meerdere opties hebt. Dan kun je kijken naar extra opties voor jouw printer. We lichten hieronder verschillende extra opties voor je uit en hoe ze interessant kunnen zijn voor je.

Automatisch dubbelzijdig afdrukken

Dit is een functie waarmee je documenten dubbelzijdig af kunt drukken, zonder zelf het blaadje om te hoeven draaien. Wanneer je gebruik maakt van dubbelzijdig printen, bespaar je papier. Dat is goed voor het milieu en hiermee bespaar je ook nog geld. 

Maximaal A3-formaat

Het kan zijn dat je met je printer posters wilt afdrukken of bepaalde bouwtekeningen. Dan is het handig om een printer te kiezen die A3-formaat aan kan. Deze printers kunnen ook gewoon printen in A4-formaat printen. De meeste huishoudens hebben geen printer die in A3-formaat kunnen printen. Deze wordt vaker in het bedrijfsleven gebruikt.

Extra papierlade

Dit is ook een optie die vooral in het bedrijfsleven wordt gebruikt. Wanneer er veelvuldig geprint wordt, wil je niet om de 100 afdrukken papier moeten bijvullen. Om deze reden bieden sommige printers de optie een extra papierlade toe te voegen. Door een papierlade toe te voegen, wordt de printer automatisch ook groter.

Welk merk printer heeft jouw voorkeur voor jouw printer voor thuis?

Stap 5 - Welk merk heeft jouw voorkeur?

We begrijpen heel goed dat je een voorkeur kunt hebben qua merk. Mogelijk omdat je er een goede ervaring mee hebt of omdat je er goede recensies over hebt gelezen. In de laatste stap kun je het merk selecteren van jouw voorkeur. We hebben printers van alle populaire merken: HP, Brother, Canon en Epson

Wanneer je al deze stappen doorloopt, in de keuzehulp op de website. Of op de website zelf, kom jij bij de printer die het beste past bij jou en jouw (thuis)werkplek!

Gebruik onze keuzehulp

In slecht enkele stappen weet je welke printer het best aansluit bij jouw behoeften.

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk