• Home
  • Advies
  • Ga je een printer kopen? Dit is waar je op moet letten!
Printers

Ga je een printer kopen? Dit is waar je op moet letten!

Profielfoto Muriël26 november 2019 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 3 november 2023

Welke printer moet ik kopen? Dat is een vraag die vaker voorkomt en dat snappen wij heel goed! Er zijn tegenwoordig veel meer functies dan alleen de mogelijkheid zwart-wit of kleuren prints. Zo kun je kiezen voor een alles-in-een, laser-, inkjet- of A3-printer. Daarnaast zijn er nog meer verschillende opties, zo zijn er printers die vooral gericht zijn op het printen van foto’s of labels. Eigenlijk zijn er zoveel opties en keuzes dat het een aardige opgave kan worden om de printer te vinden die het beste bij je past. Daarom helpen wij je met het maken van de beslissing, hieronder vind je een lijstje met 4 punten die je kunnen helpen met de vraag: "welke printer moet ik kopen?".

INHOUDSOPGAVE

Hoeveel verwacht je te gaan printen?

Elke printer brengt kosten met zich mee, de goedkoopste printer hangt af van hoeveel je verwacht te printen. De meeste mensen printen weinig, hierbij gaan we uit van ongeveer 15 pagina’s per maand. In dit geval is een printer met cartridges een goede keuze. De vraag: "welke printer kopen als je weinig print" is hiermee ook gelijk beantwoord.

Print je tot ongeveer 25 pagina’s per maand? Dan is een printer kopen met ingebouwde inkttanks of inktflesjes een goede keuze voor jou. Hierbij kun je denken aan de Epson EcoTank-serie

Wanneer je meer print, bijvoorbeeld als bedrijf, dan is het interessant om een laserprinter aan te schaffen. Een laserprinter werkt met kleurenpoeder, deze kleur poeder zit in een toner. Deze zijn doorgaans duurder, maar gaan ook langer mee.

Soorten printers: cartridges of toners? 

Naast de verschillende soorten printers, zijn er ook verschillende soorten cartridges en toners. Inkjetprinters gebruiken cartridges en laserprinters gebruiken toners. All-in-one printers kunnen een van de twee zijn.

Zo krijg je, wanneer je een printer koopt, een cartridge meegeleverd. Deze meegeleverde cartridges zijn maar half gevuld en daardoor dus ook snel leeg. Het is dus verstandig om een extra cartridge te kopen. 

Je kunt dan kiezen uit een gewone of XL-cartridge. De cartridges zijn beiden even groot alleen de XL-cartridge bevat meer inkt. Deze is uiteindelijk per print dus goedkoper dan een gewone cartridge.

Een gemiddelde printer werkt vaak met vier kleuren: zwart, cyaan, geel en magenta. Deze kleuren worden vaak los of als 1 cartridge geplaatst in de printer. Wanneer ze als individuele cartridges erin gaan, heeft dit als voordeel dat je kleuren apart kunt vervangen.

Ook ben je niet verplicht om cartridges te kopen die van de fabrikant zijn. Veel bedrijven maken tegenwoordig ook huismerk cartridges. Hiermee ben je veel voordeliger uit dan met de originele cartridges.

Draadloos of met een printerkabel?

De meeste huizen beschikken tegenwoordig over een wifi netwerk. Door dit netwerk aan te sluiten op jouw printer kun je draadloos printen. Dit houdt ook in dat je kunt printen vanaf jouw telefoon of tablet. Het printen gaat dan via een printer-app van de fabrikant van de printer. 

Wanneer je liever via een printerkabel de apparaten aansluit, dan kan dit ook. Er zijn nog steeds printers die naast de draadloze functie ook aangesloten kunnen worden met een kabel. Deze kabel gaat dan naar de computer of het thuisnetwerk.

Wil je nog extra functies?

Veel printers hebben de functie om dubbelzijdig te kunnen afdrukken. Dit is milieuvriendelijk doordat je minder papier gebruikt. Daarnaast is het ook handiger en sneller dan zelf constant het papier om te moeten draaien. Toch hebben nog niet alle printers deze functie, daarom is het goed om hier goed op te letten als je jezelf de vraag stelt: welke printer moet ik kopen?

Moet je nu veel scannen of kopieën maken? Dan is automatische documentdoorvoer een functie die je enorm zal helpen. Dit houdt in dat de printer automatisch meerdere papieren kan scannen of kopiëren.

Een schermpje op de printer zelf zorgt ervoor dat je eventuele foutmeldingen en statistieken op de printer kunt bekijken. Ook biedt het de mogelijkheid om jouw instellingen aan te passen zonder de computer.

Het kan ook zo zijn, dat je graag grote afdrukken wilt maken. A3-formaat bijvoorbeeld, hiervoor heb je een A3 printer nodig. Zorg dus ook dat jouw printer een A3 printer is, deze kunnen vaak ook kleinere formaten afdrukken.

Keuzehulp voor printers

Wil je de printer kopen, maar heb je nog wat extra hulp nodig? Dan is er een keuzehulp voor printers. Dit helpt je met het maken van de juiste beslissing en het beantwoorden van die ene vraag: welke printer moet ik kopen?

Wil je nog meer advies? Lees dan ook onze andere artikelen.

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk