• Home
  • Advies
  • Eenvoudig een printer delen in Windows 10: zo doe je dat
Printers

Eenvoudig een printer delen in Windows 10: zo doe je dat

Profielfoto Muriël3 juni 2021 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 8 maart 2023

Gebruik je Windows 10? In Windows 10 is het heel makkelijk om jouw printer te delen in jouw thuisnetwerk. Zo kun je jouw printer behalve voor uw desktop-pc ook voor andere apparaten in huis gebruiken, zoals een tweede pc, een laptop of een tablet. Hoe je jouw printer deelt in Windows 10 met al jouw apparaten, laten we je in dit artikel zien.

Je hebt geen speciale netwerkprinter nodig. Ook een printer die je via usb op jouw computer aansluit, kun je delen met andere apparaten. Controleer eerst of je vanaf deze computer een printje kunt maken. Let erop dat zowel jouw printer als de computer waarmee de printer is verbonden, aan moeten staan.

Er zijn 2 manieren om jouw printer in Windows 10 te delen. Voor beide manieren zullen we hieronder uitleggen hoe je jouw printer correct instelt.

INHOUDSOPGAVE

Jouw printer delen via de instellingen van Printers & scanners

  1. Kies de instelling Printers & scanners. Ga hiervoor via Start naar instellingen > apparaten > Printers & scanners.
  2. Kies uit het rijtje de printer die je wilt delen en klik op Beheren.
  3. Kies Printereigenschappen en ga vervolgens naar het tabblad Delen.
  4. Vink de optie 'Deze printer delen' aan.

Jouw printer wordt nu gedeeld in jouw thuisnetwerk. Let er op dat alle apparaten met hetzelfde netwerk verbinding moeten maken om jouw printer te kunnen gebruiken.

Jouw printer delen via het Configuratiescherm van Windows 10

  1. Open het Configuratiescherm van Windows 10. De makkelijkste manier om dit te doen is door naar het Configuratiescherm te zoeken in de taakbalk.
  2. Kies onder Hardware en geluiden de optie Apparaten en printers weergeven.
  3. Kies de printer die u wilt delen en selecteer Printereigenschappen.
  4. Kies het tabblad delen en selecteer de optie 'Deze printer delen'.

Uw printer wordt nu gedeeld in uw thuisnetwerk. Let er wel op dat alle apparaten met hetzelfde netwerk verbinding moeten maken om dit te laten werken.

Of kies voor een nieuwe netwerkprinter

De hierboven beschreven methode is een prima manier om een printer die je al hebt te delen in jouw netwerk. Het nadeel is dat de primaire pc (de pc waarmee de printer is verbonden) altijd aan moet staan.

Kan dat niet anders? De enige oplossing hiervoor is het kiezen voor een netwerkprinter. Een netwerkprinter heeft geen directe koppeling met een primaire pc, maar met uw thuisnetwerk. Je sluit de netwerkprinter dus aan op de router, waarna alle pc’s en eventuele andere apparaten (tablets, smartphones) direct verbinding kunnen leggen om een printopdracht uit te voeren.

De meeste netwerkprinters werken ook via wifi, zodat je de printer op elke plek binnen het bereik van jouw wifi kunt plaatsen. De enige kabel die de printer dan nodig heeft, is dan een stroomkabel.

Heb je nog vragen over printerdeling in Windows 10? Neem dan contact op met ons, we helpen je graag met alles rondom jouw printer. Ook kun je onze andere adviespagina's bekijken.

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk