• Home
 • Advies
 • Wat zijn al die printer accessoires nu eigenlijk?
Accessoires

Wat zijn al die printer accessoires nu eigenlijk?

Profielfoto Muriël9 juli 2020 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 3 november 2023

Wanneer je een printer aanschaft, zie je dat er ook verschillende printer accessoires zijn. Dit zijn er meer dan je hoogstwaarschijnlijk had verwacht. Daarom willen we aantal van de meest gekochte printer accessoires voor je uitlichten. Hierbij kun je lezen wat het is en wat de functie van het onderdeel is.

INHOUDSOPGAVE

Data cartridge

Een data cartridge is een soort geheugenkaartje wat in geautomatiseerde apparatuur zit. Hierop worden computergegevens opgeslagen. Tegenwoordig vind je het vooral terug in bijvoorbeeld spelcomputers en printers. Jouw computer verstuurt een bestand naar jouw printer, de printer slaat het bestand op op de data cartridge. Waarna de printer het bestand kan printen.

Printer kabels

Printer kabels zijn, zoals de naam al zegt, kabels die bij de printer horen. De kabels zijn vaak om jouw printer te verbinden met jouw computer of een ander apparaat. De printers die je met een USB-kabel verbindt met de computer hebben vaak de printer kabel niet standaard meegeleverd. Bekijk dus goed wat er volgens de omschrijving in de doos moet zitten en of de printer kabel hierbij hoort. 

Maintenance kit

Een maintenance kit is ook wel een onderhoudskit. Veel onderdelen van de printer zijn te vervangen wanneer ze slijten, zoals je hierboven kunt lezen. Sommige onderdelen zijn echter niet te vervangen maar kunnen wel onderhouden worden. Een maintenance kit of onderhoudskit kan onderdelen bevatten die vervangen kunnen worden en onderhouden kunnen worden. Het kan de volgende onderdelen bevatten:

 • Transfer-, opname en invoerrollen
 • Fusers
 • Invoerunits
 • Feed-roller-units
 • Transfer corona unit
 • Reinigingsstokje (voor het fuser gedeelte)
 • Invoerunit
 • Koelventilator
 • MP pick-up roller
 • PC pick-up roller
 • LC pick-up roller
 • Kunststofgereedschap om de transferrol te verwijderen
 • Transferwals/transferrol
 • Fixeereenheid

Welke gereedschappen en onderdelen er daadwerkelijk in zitten is afhankelijk van het soort printer wat je hebt. Maar ook wat jouw printer fabrikant toestaat zelf te onderhouden.

Onderzetkast

Een onderzetkast is een kast die je onder de printer kunt zetten. De kasten zijn zo ingericht dat je er papier, toners of cartridges onder kunt opslaan. Je vindt ze op wielen en op pootjes. Ook kun je veelal kiezen uit een onderzetkastje met deuren of lades.

Papierlade

Sommige printers bieden de mogelijkheid om extra papierlades toe te voegen aan jouw printer. Papierlades zijn zodat je meer afdrukken kunt maken zonder het papier constant te hoeven vervangen. Je kunt bijvoorbeeld in de ene lade briefpapier te doen en in de andere lade wit A4 papier. Of in een lade wit papier en in de andere gekleurd.  Niet elke printer kan een extra papierlade toevoegen, kijk dus goed of jouw printer de mogelijkheid heeft voordat je er een aanschaft. Daarnaast is het van belang dat je goed kijkt hoeveel papierlades je maximaal kunt toevoegen aan jouw printer.

Printkop

Een printkop verspreidt de inkt uit de cartridge over het papier. Er bestaan twee verschillende soorten printkoppen: interne printkoppen en externe printkoppen. Een printkop werkt met elektronische signalen. De printkop moet vaak vervangen worden als jouw printer de inkt niet meer goed verspreidt over het papier. Er zit wel degelijk verschil tussen de twee en we leggen je graag uit wat de verschillen zijn.

Interne printkop

Een interne printkop zit in de printer zelf en dient eens in de zoveel tijd vervangen te worden voor een nieuwe printkop. Deze interne printkop is dus los van de andere onderdelen.

Externe printkop

Een externe printkop zit niet buiten de printer maar is geen onderdeel van de printer zelf. De externe printkop zit bevestigd op de cartridge. Wanneer je dus jouw cartridge vervangt, vervang je automatisch ook jouw printkop.

Ben je op zoek naar accessoires voor jouw printer?

Bekijk ons hele assortiment en vind de beste accessoires voor jouw printer.

Vragen?

Is alles duidelijk? Mocht dit nu niet het geval zijn, dan staat de klantenservice voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden. Heb je andere vragen neem dan ook gerust contact met ons op via de chat, telefoon of mail.

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk