Overig

Zelf flyers maken en printen

Profielfoto Bente27 september 2022 - door BenteLaatst gewijzigd op 3 juni 2024

Vier je binnenkort jouw verjaardag? Is jouw huisdier vermist? Of ben je op zoek naar nieuw personeel? Dit zijn stuk voor stuk situaties waarvoor een flyer gemaakt kan worden. Met welk programma maak je een flyer en hoe ga je de flyers printen? Wij geven antwoord op deze vragen.

INHOUDSOPGAVE

Zelf flyers maken en printen

Je kunt het maken van flyers uitbesteden, maar dit kost vaak veel geld. Het is dan ook voordeliger om zelf een flyer te maken. Het klinkt wellicht wat ingewikkeld, zeker als je niet regelmatig flyers maakt. Geen zorgen, het maken van een flyer hoeft niet moeilijk te zijn. We helpen je op weg door advies en tips te geven over het zelf ontwerpen, de keuze voor software om flyers te maken en printen van flyers.

Flyers ontwerpen

Je wilt een flyer ontwerpen, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen en welke programma’s er zijn om flyers te maken. Wanneer je beschikt over de betaalde Adobe programma’s als InDesign, Illustrator of Photoshop kun je deze gebruiken voor het ontwerpen van jouw flyer. Het gebruik van Adobe programma’s is erg ingewikkeld en wordt voornamelijk gebruikt door designers. Als je deze programma’s niet hebt of nog nooit hebt gebruikt zijn er genoeg andere opties voor (gratis) programma’s en software om flyers/brochures mee te maken. We bespreken de gratis online opties voor een programma om flyers te maken.

Programma om flyers te maken

Wil je gratis een flyer maken, dan zijn er voor het ontwerpen van flyers meerdere programma’s te vinden online. Tegenwoordig zijn er ook programma’s die je helpen met het ontwerpen door bijvoorbeeld templates aan te bieden. Deze templates zijn eenvoudig te gebruiken en je kunt ze aanpassen naar jouw wensen. Programma's als Canva of Visme kunnen je helpen bij het ontwerpen van jouw flyer. Hieronder lichten we enkele van deze programma's toe.

Canva
Een goed voorbeeld van een softwarepakket om flyers te maken is Canva. Met dit pakket kun je eenvoudig flyers ontwerpen en hierbij ook gebruik maken van de sjablonen die zij aanbieden. Canva is een geschikt softwarepakket om flyers en brochures mee te maken.

Visme
Naast Canva is Visme ook een goed voorbeeld van een programma om flyers mee te maken. Ook Visme biedt sjablonen om je op weg te helpen in het ontwerpproces, zodat je snel tot een mooi eindproduct komt en je erin slaagt een mooie flyer te maken.

Word/Pages
Tot slot kun je een flyer ook maken in (voor Windows gebruikers) Microsoft Word of (voor Apple gebruikers) Pages. Brochures of flyers maken is eenvoudig met Word en Pages. Zij bieden veel templates aan die je naar eigen wens kunt aanpassen. Zo heeft Word bijvoorbeeld een template van een flyer voor jouw vermiste kat en kun je met Pages eenvoudig een flyer maken voor het verkopen van jouw fiets of scooter.

De juiste printer voor flyers

Je weet nu meer over de programma’s waarmee je flyers kunt ontwerpen. Voordat je de flyers gaat printen is het belangrijk om eerst te controleren of jouw printer beschikt over de gewenste functionaliteiten. Wat is de beste printer voor het afdrukken van flyers en waar moet je op letten bij het printen?

Welke soort printer voor het afdrukken van flyers?

Inkjetprinter of laserprinter?
Wanneer je scherpe kwaliteit flyers wilt printen is het belangrijk om te kijken naar de soort printer die je gaat gebruiken. Een inkjetprinter maakt gebruik van inktcartridge en kan scherpe kwaliteit afdrukken maken. Een laserprinter is minder geschikt voor het afdrukken van flyers, aangezien laserprinters vooral bedoeld zijn om snel en veel te printen. Het is daarom verstandig om gebruik te maken van een inkjetprinter voor het printen van scherpe kwaliteit flyers.

Zwart-wit of kleurenprinter?
Als jij een gekleurde flyer maakt is het goed om te bekijken of jouw printer de mogelijkheid biedt om te printen in kleur. Is dat niet het geval? Dan betekent het dat je een zwart-wit printer hebt en jouw printer geen documenten in kleuren af kan drukken. Wil je jouw flyers wel in kleur afdrukken, dan zou je ervoor kunnen kiezen om een kleurenprinter aan te schaffen.

Welk papier is geschikt?

Welk papiersoort geschikt is, is afhankelijk van het formaat en het doel van jouw flyer.

Witheid
Is de kwaliteit van het papier minder relevant? Dan kun je kiezen voor papier met een lagere CIE (Commission internationale d'éclairage). Dit betekent dat hoe hoger het CIE getal is, hoe witter het papier en dus ook hoe beter de kwaliteit. Kies daarom voor het PrintAbout Premium Papier met een CIE van 167, als je de witheid van jouw flyer hoog wilt hebben.

Gewicht/Dikte
Naast verschillen in de witheid van papier zijn er ook verschillen in het gewicht. Wanneer je ervoor kiest zelf een flyer te maken en af te drukken kun je een keuze maken tussen 80, 100 en 120 grams papier. Wil je dat jouw flyers steviger en dikker zijn en daardoor beter van kwaliteit, kies dan voor 100 grams (of meer) fotopapier.

Wil je meer weten over het gewicht van papier en welk gewicht geschikt is voor jouw document? Lees dan de blog ‘Wat is het gewicht van papier?’.

Let op het papierformaat

Je kunt jouw flyers printen op verschillende formaten papier. Heb je een A6-flyer gemaakt, dan kun je jouw flyer gewoon printen op A4-papier. Zorg ervoor dat je jouw printopdracht zo instelt dat er 4 flyers op één A4 vel geprint kunnen worden. Deze manier werkt ook voor een A5-flyer; zet de instellingen dan zo dat er 2 flyers op één A4-vel geprint kunnen worden.

Heeft jouw flyer de afmeting van een kleine poster op A3-formaat? Controleer dan eerst of jij een A3-printer hebt of dat de printer die je wilt kopen ook A3-documenten kan afdrukken. Kan jouw printer niet op de gewenste formaten afdrukken, pas dan de afmetingen van jouw flyer aan naar het geschikte formaat voor jouw printer.

Gebruik de printer keuzehulp

Kom je er tijdens het printen van jouw flyers achter dat jouw printer niet beschikt over de gewenste functies? Of ben je op zoek naar een nieuwe printer om flyers mee te printen? Wat de beste printer voor jou is hangt natuurlijk af van jouw wensen. Je kunt daarom gebruikmaken van onze printer keuzehulp. Vind de juiste printer voor jou door jouw voorkeuren in te vullen en ontdek de beste printers voor jou!

Zelf flyers printen

Je weet nu over welke functionaliteiten jouw printer moet beschikken. Dan is het nu tijd om de flyers te printen. Je kunt de flyers natuurlijk ook laten drukken, maar het is goedkoper om jouw flyers zelf te printen.

Wanneer je de flyers zelf gaat printen, moet je wel op een aantal dingen letten:

  • Controleer de instellingen
  • Print een proefversie

Controleer de instellingen

Wanneer je de flyer gaat printen is het belangrijk om de printerinstellingen te controleren. Wil je jouw flyer dubbelzijdig afdrukken, controleer dan of jouw printer dubbelzijdig kan printen. Is dit het geval, vergeet dan niet dubbelzijdig te selecteren in de afdrukinstellingen.

Print een proefversie

Voordat je op “Afdrukken” klikt, hebben we nog een laatste tip om inkt- en papierverspilling te voorkomen: print een proefversie. Het zou zonde zijn als je veel geprinte flyers weg moet gooien, omdat er nog een taalfout in zit of omdat je toch niet helemaal tevreden bent met het resultaat. Controleer de geprinte proefversie en print daarna het gewenste aantal flyers.

Zelf flyers printen?

Gebruik de printer keuzehulp om de beste printer voor jou te vinden!

We hopen uiteraard dat we antwoord hebben kunnen geven op al jouw vragen over het zelf maken en printen van flyers. Mocht dit nu niet het geval zijn, dan staat de klantenservice voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden. Heb je andere vragen? Neem dan ook gerust contact met ons op.

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk