Printers

Beveiligd printen doe je met deze 3 tips!

Profielfoto Muriël6 februari 2020 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 11 oktober 2023

Op de dag van het veilige internet wil je natuurlijk ook een printer die goed beveiligd is. Gelukkig is dat bij veel printers tegenwoordig de standaard. Maar hoe werkt zo’n beveiliging nu eigenlijk? Waarom zou je jouw printer beveiligen? En wat is er dan precies beveiligd? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies wat het inhoudt en wat je eraan hebt in jouw bedrijf of huishouden.

INHOUDSOPGAVE

  • Waarom beveiligd printen?
  • Wat er kan gebeuren als de printer niet beveiligd is
  • Zo print je veilig

Waarom beveiligd printen?

Nu denk je misschien, waarom is beveiligd printen belangrijk? Laten we beginnen met een vrij onschuldig voorbeeld: in 2016 werden op 12 Amerikaanse universiteiten hun printers gehackt. De hacker had in totaal 29.000 printers gehackt die verbonden waren met het internet. Via een geautomatiseerd systeem kon hij op elke gewenste poort taken laten uitvoeren. Hij stuurde daarop een reeks racistische berichten richting de printer die geprint werden.

Wat er kan gebeuren als de printer niet beveiligd is

Deze hack had geen grootschalige gevolgen, maar er kunnen via onbeveiligde printers dus ook faxen worden doorgestuurd, informatie worden opgehaald en instellingen worden gewijzigd. Niet alleen dat, ook kunnen er via niet beveiligde printers DoS-aanvallen uitgevoerd worden. Met een DoS-aanval kunnen apparaten worden stilgelegd, opgeslagen documenten worden opgehaald of elektronisch naar de printer gestuurde informatie worden onderschept. Het allergrootste gevaar zit hem in de connectie met het netwerk. Via je printer kunnen ze in jouw netwerk en dus toegang krijgen tot beveiligde informatie.

Ondanks dat deze kans klein is, kan het nooit kwaad jouw printer goed te beveiligen. Schenk er dus met de dag van het veilige internet nog wat extra aandacht aan!

Zo print je veilig

Nu zoek je natuurlijk een oplossing voor deze problemen. Hieronder hebben we tips voor je op een rijtje gezet, zodat je veilig afdrukken kunt maken.

  1. In de eerste plaats kun je een printer kopen die al beveiliging heeft. Heb je een printer gevonden en wil je weten of deze printer automatisch beveiligd is? Dan kunt je het specificatieblad bij de printer bekijken, hierin staat of hij beveiligd is en hoe.
  2. Zelf kun je ook het een en ander doen om jouw printer te beveiligen. Zo kun je zorgen dat de printer een white listing heeft. Deze white listing zorgt ervoor dat er alleen bekende firmware op de printer kan worden geladen en uitgevoerd.
  3. Daarnaast kun je ook de printerdata beveiligen. Dat doet je door elke gebruiker zich te laten identificeren met een unieke authenticatiecode voor hij of zij de printer kan gebruiken. Hiermee voorkom je ook dat geprinte documenten in de printer blijven liggen.

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk