Printers

Wat is een Airprinter?

Profielfoto Muriël9 september 2021 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 7 februari 2024

‘Airprinter’ is eigenlijk niet het goede woord. Wat wordt bedoeld met een zogenoemde ‘Airprinter’ is eigenlijk een printer met een AirPrint-functie. AirPrint komt uit de koker van Apple en is een technologie die draadloos printen vanaf Apple-apparaten eenvoudig maakt.

INHOUDSOPGAVE

Bekijk hier het complete aanbod AirPrint printers:

Wat is Apple AirPrint?

AirPrint is ontwikkeld door Apple om printen makkelijker te maken. Apple staat erom bekend dat ze technologie graag gebruiksvriendelijk maken en dat is bij AirPrint niet anders.

Je hoeft er dus geen drivers of andere bestanden voor te downloaden. Als je een iPhone, iMac, iPad of een ander iDevice hebt, dan werkt het zonder problemen.

Bij veel nieuwe printers is de AirPrint-technologie al ingebouwd. Het voordeel is dat je de printer uit kunt pakken, de stekker erin kunt steken en direct vanaf je Mac, je iPad of iPhone kunt gaan printen.

Er is geen installatie en ook geen kabel voor nodig. Mits je printer én je Apple-apparaat verbonden zijn met hetzelfde wifi-netwerk (en er papier in jouw printer zit, uiteraard).

Hoe print je met AirPrint?

Printen met AirPrint is heel eenvoudig. Je kunt er eigenlijk alles mee printen. Van Word-documenten tot foto’s en van pdf’s tot webpagina’s. Het is met een paar stappen gedaan!

Alle Apple-applicaties ondersteunen AirPrint en ook steeds meer applicaties van derden. Apple AirPrint is ontwikkeld om printen zo makkelijk mogelijk te maken.

Zo werkt het op eigenlijk alle apparaten van Apple:

  1. Zorg ervoor dat de printer op hetzelfde draadloze netwerk is aangesloten als je iDevice. Kies zonodig het goede netwerk via ‘Instellingen’ > ‘Wifi’.
  2. Open de applicatie en kies het document dat je af wilt drukken. Dit kan eventueel ook een website of een foto zijn.
  3. Open het deelmenu met het deel-icoon en kies voor ‘Druk af’.
  4. Bij ‘Printer’ zie je nu jouw Airprinter staan. Zo niet, dan selecteer je ‘Kies printer’ en zoekt je Apple-apparaat automatisch naar jouw AirPrint-printer.
  5. Bepaal de volgende afdrukopties voordat je gaat printen: kleur, aantal exemplaren en eventuele andere opties.
  6. Klik dan op ‘Druk af’ en je printopdracht wordt verstuurd naar je AirPrint-printer. De printopdracht wordt nu uitgevoerd.
Delen apple icoon

Door te klikken op het ‘delen’-icoon, krijg je alle opties te zien. Uiteraard afhankelijk van de applicatie waarin je op dat moment aan het werken bent.

Let erop dat het ‘Delen’-icoon er wat anders uit kan zien als je vanaf een iPad of een iPhone een e-mail wilt printen.

Als je op dit reactie-icoon tikt, verschijnen verschillende opties om je mail te beantwoorden, te markeren als belangrijk, te archiveren of te verplaatsen. Helemaal onderaan het lijstje vind je dan de optie om je e-mail af te drukken.

Als je daarop tikt, komt het menu ‘Printopties’ naar voren, waar je achter ‘Printer’ voor jouw AirPrint-printer kunt kiezen en de andere afdrukopties aan kunt geven.

Reageren apple icoon

Met welke printers werkt AirPrint?

Vrijwel alle nieuwe printers hebben de Apple AirPrint-functie. Juist omdat ook zo veel mensen een iPhone, iPad of een ander Apple-apparaat hebben. Jijzelf mogelijk ook. We kunnen ons daarom goed voorstellen dat je zeker wilt weten dat je een ‘AirPrinter’ koopt als je aan een nieuwe printer toe bent.

Geen zorgen. Bij PrintAbout hebben we alle AirPrint-printers voor je op een rijtje gezet. Printers met AirPrint zijn niet per se duurder. Zoals je op onze website kunt zien, zijn er al inkjetprinters die AirPrint ondersteunen en verkrijgbaar zijn vanaf een paar tientjes.

AirPrint via Windows en oudere printers

AirPrint werkt trouwens ook via Windows-computers. Je moet er wel voor zorgen dat je via ‘Printereigenschappen’ je printer deelt.

Heb je nog een oude printer zonder netwerkeigenschappen? Dan is het vaak alsnog mogelijk om vanaf je iPad of iPhone te kunnen printen.

Je printer moet dan wel met een USB-kabel met je pc of Mac verbonden zijn en die computer moet ook aan staan.

Vervolgens installeer je een app die de printopdracht vanaf je iPhone of iPad opvangt en doorstuurt naar de printer. Voor MacOS kun je gebruikmaken van de app ‘HandyPrint’. Voor Windows heb je veel verschillende apps, waaronder AirPrint Enabler of O’Print.

Heb je de app eenmaal geïnstalleerd, dan werkt je configuratie op dezelfde manier als bij een nieuwe AirPrint-printer.

Heb je nog vragen over AirPrint? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze voor jouw nieuwe printer. Wil je zelf kijken naar welke printer het beste bij jou kan passen? Gebruik dan onze printer keuzehulp voor meer informatie!

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk