• Home
  • Advies
  • Toner vs. Drum, wat zijn de verschillen?
Cartridges en toners

Toner vs. Drum, wat zijn de verschillen?

Profielfoto Muriël
14 juli 2021 - door Muriël

Heb je een laserprinter thuis of op kantoor? Dan bevat deze laserprinter verschillende onderdelen waaronder een drum en een toner. Ondanks dat de producten qua uiterlijk erg op elkaar lijken, hebben ze toch een hele andere functie. De toner kan dus nooit een drum vervangen en de drum nooit de toner. Door dit verschil tussen drum en toner is het van belang dat je goed op let wanneer je een nieuwe toner of drum nodig heeft, dat je wel het goede product koopt. Om je een beetje op weg te helpen leggen we je graag het verschil tussen drum en toner uit.

Wat is een toner

Om de verschillen goed te zien, is het belangrijk dat we je eerst uitleggen wat een toner is en wat deze kan. Een toner is de cartridge van de laserprinter. In de toner zit poeder inkt, door de toner kun je afdrukken maken. Wanneer een laserprinter aangeeft dat de inkt op is, dan moet je de toner vervangen. Want de toner bevat het inkt om de afdrukken te maken. De toner wordt in de drum geplaatst.

Wat is een drum

Dan hebben we ook nog een drum. De drum en de toner werken samen. Een drum zorgt ervoor dat de inkt uiteindelijk op het papier terecht komt. De tekst wordt op de drum geprojecteerd, waarna de poeder uit de toner op de drum wordt gespoten. Door de licht statische elektriciteit blijft de toner poeder plakken. Hierna rolt de drum over het papier en door de lichte druk blijft de poeder plakken.

Verschil tussen drum en toner

Eigenlijk werken de drum en toner dus samen. De toner bevat de inkt en de drum zorgt dat de inkt ook daadwerkelijk op het papier terecht komt. Jouw printer kan twee verschillende meldingen geven:

De inkt is op: dan vervang je de toner.
De drum moet vervangen worden: dan vervang je dus de drum.

Deel dit artikel

Advies in de mail

Regelmatig een overzicht met advies in de mail? Meld je nu aan!